Fem asiatiske kjøkken

Fem asiatiske kjøkken - vi forklarer forskjellene!

Asiatisk mat. Du tenker kanskje på chop suey, sushi eller fried rice – men asiatisk mat er så uendelig mye mer! Den enorme verdensdelen huser mange forskjellige matkulturer og er full av gastronomisk mangfoldighet. Asia byr på fantastiske smaker, fra India i øst, til Japan i vest, og vi har tatt for oss særegenhetene til fem av de største matkulturene. Velkommen til en verden der tradisjon møter innovasjon!

Steamed buns
Steamed buns kommer fra Fujian-provinsen i Kina - myke hveteboller med saftig fyll.

Kina - balanse og tradisjon

Balanse er det viktigste stikkordet i det kinesiske kjøkken - mellom smaker, teksturer og farger. Kineserne bruker ferske og sesongbaserte råvarer, og er kjent for bruk av ulike tilberedningsmetoder som woksteking, damping og fritering. Maten er rik på smak og aroma, og kombinerer ofte søte, sure, salte og bitre elementer. Ikoniske, velkjente retter er Peking duck, kung pao chicken, dim sum og fried rice. Vi har laget steamed buns med hoisin marinert pulled pork, inspirert av gua bao, en kinesisk street food-klassiker. Nyt denne aromatiske retten - vi anbefaler å spise med hendene!

Indisk palak halloumi
Det indiske kjøkken kjennetegnes av sin rike krydderprofil. Her har vi byttet ut osten paneer med halloumi!

India - krydret mangfoldighet

Det indiske kjøkken kjennetegnes av sin rike krydderprofil, og krydder og urter som koriander, gurkemeie, kardemomme, ingefær og kanel gir rettene sin karakteristiske smak. Indisk mat balanserer ofte mellom søtt, surt, salt og sterkt, og rettene varierer fra mild og aromatisk til sterkt krydret og pikant. Kjente retter inkluderer tikka masala, samosa, butter chicken og dal – og vi må ikke glemme raita, mild yoghurtdressing, og vår favoritt, nanbrødet. Vi kan friste med indisk spinatgryte med halloumi, ovnsbakt blomkål og mangochutney, en rett inspirert av tradisjonell palak paneer. Her har vi byttet ut den indiske paneer-osten med halloumi, en nydelig fastost fra Kypros.

Pad thai fra Thailand
Pad thai. Sursøtt, mettende, friskt - en ikonisk rett fra Thailand!

Thailand - friske kontraster

Det thailandske kjøkken er kontrastenes kjøkken, og inneholder det sure, søte, sterke og kremete. Nøkkelen ligger i bruken av friske krydderurter, som sitrongress, koriander, galangal, ingefær og chili, og maten er full av ferske grønnsaker. Thaiene har nesten alltid ris som en del av måltidet, som ellers gjerne består av fire-fem forskjellige deleretter, da mat er en sentral del av det sosiale fellesskapet i Thailand. Kjente retter er tom kha gai, pad thai og panang curry.

Japansk tonkatsu
Tonkatsu med laks er en vri på den tradisjonelle japanske svineschnitzelen.

Japan - nøyaktighet og presisjon

Det japanske kjøkken er kjent for sin raffinerte enkelhet, fokus på råvarer og respekt for naturlige smaker. Det japanske kjøkkenet er også kjent for sin omfattende bruk av sjømat, bruk av fermenterte ingredienser som miso og soyasaus, samt bruk av sesongbaserte råvarer og estetisk presentasjon av maten. Den japanske kulturen er gjennomsyret av nøyaktighet, presisjon og respekt, og dette er med på å gjøre maten unik. Kjente retter er sushi, ramen og teppanyaki. Vi har laget vår egen variant av tonkatsu, med laks, sommerkål og teriyakisaus. Itadakimasu!

Bulgogi
Bulgogi betyr mat tilberedt over åpen flamme, og er en ikonisk rett fra Korea

Korea - fermentert og sterkt

Det koreanske kjøkken handler ikke bare om maten, det er en opplevelse. I Korea er måltidene en sosial og felles opplevelse, der man deler maten med andre rundt bordet. Det koreanske kjøkken er kanskje mest kjent for sitt bruk av fermenterte ingredienser, og de siste årene har verden virkelig fått øynene opp for kimchi, en av de mest tradisjonsrike rettene fra Korea. Kimchi er fermentert kål, marinert i en krydret saus, og serveres som en siderett til nesten alle måltider. Pass opp - dette kan være sterkt! Prøv vår bulgogi, en populær koreansk grillrett. Visste du forresten at koreanerne bruker spisepinner av metall? Det er fordi koreanerne foretrekker grilling som varmebehandling, og spisepinner av metall tar ikke fyr når man løfter mat fra grillen.