Planlegg uken - lag en sunn og lett ukemeny for hele familien

Er du litt matlei? Lager du de samme fem rettene om og om igjen, eller står du ofte i butikken uten å ha noen idé om hva du skal lage til middag? Med en ukemeny kan du gjøre matlagingen litt enklere – les om fordelen ved en ukemeny her.

Sunt og lett

Har du ambisjoner om litt sunnere kost, men synes det er vanskelig å gjennomføre når det kommer til stykket? Et hjelpemiddel kan være å lage en ukemeny – så slipper du å tenke på måltidene når kreativiteten er lav og skuldrene er høye.

Mettende middagssalat
Planlegg uken, og unngå impulskjøp på butikken.

Hvordan ser en sunn ukemeny ut?

Hvordan den perfekte ukemenyen ser ut, er selvsagt forskjellig fra person til person. Hvis det er allergier eller spesielle preferanser i familien, må planen selvsagt ta høyde for dette – og det er noen kriterier en enkel og sunn ukemeny alltid bør oppfylle.

  • Rettene skal ha såpass høyt næringsinnhold at du og din familie får all næring dere trenger.
  • Rettene bør bare inneholde ingredienser du enkelt finner i din lokale matbutikk.
  • Rettene bør kunne lages på omtrent 30 minutter
  • Menyen bør inneholde ingredienser som kan brukes i flere retter, for å unngå matsvinn.
  • Menyen må være økonomisk.
  • Menyen bør være såpass fleksibel at den enkelt kan endres.

Bowl med naturris
Med våre tips lager du en ukemeny hele familien vil like!

Skriv handleliste

Skriv en handleliste før du går i butikken, og følg den når du først er der. På denne måten sparer du tid, penger, og du slipper å falle for fristelser – de kan det som kjent være mange av, spesielt i kasse-området. Ved å planlegge kostholdet på denne måten blir det ofte mer variert, og det blir lettere å få ideg alle næringsstoffene du trenger.

Velg magre protein- og meierikilder

Du vil alltid spare kalorier hvis du heller velger renskåret kjøtt enn farseprodukter – i dem kan det nemlig være gjemt mye mettet fett. Varier mellom kylling, storfe og svin, og ikke glem å flette inn et par fiskemiddager hver uke. Hvis du vil spise litt grønnere, er linser, bønner og tofugode, magre og vegetariske proteinkilder. I mange oppskrifter kan det lønne seg å bytte ut fete meieriprodukter med magrere alternativ. Crème fraîcheeller seterrømme kan ofte byttes ut med lettrømme,kesameller yoghurt naturell. Prøv deg frem, og finn din favoritt!

Forslag til ukemeny

Er du fremdeles ikke overbevist? Her er vårt forslag til en sunn og lett ukemeny vi er sikre på at hele familien vil like:

Mandag: Bakt søtpotet med frijolesrefritos, pico de gallo, tortillachips og sprø mais

Tirsdag: Pannestekt laks med agurksalat, kokte poteter og urtedressing

Onsdag: Kyllingkjøttdeig med hoisinsaus, servert med fullkornsris, pakchoy, sopp og sesamfrø

Torsdag: Wok med marinerte storfestrimler, sort ris, kinakål og søt sesam- og chilisaus

Fredag: Ingefær- og chilistekt scampi med pakchoy, quinoa, syltet fennikel og rødløk, servert med chilimajones og peanøtter

Lørdag: Fiskeburger med eple-coleslaw, syltet rødløk, potetfries og aioli

Søndag: Sitron- og peppermarinert kyllingbryst med kantarellrisotto og estragonsyltede rotgrønnsaker

Og hvis alt dette virker som mye jobb, kan du alltid stole på Adams Matkasse. Under kategorien «sunn og lett» finner du hver uke omtrent 15 nye retter som er kalorifattige og næringsberegnet - så du kan lage sunn og lett mat, imponerende enkelt.