Helstekt kalkun med stuffing, mandelpoteter og hjemmelaget saus på kraft

Helstekt kalkun med stuffing, mandelpoteter og hjemmelaget saus på kraft

Helstekt kalkun er ordentlig festmat, og tradisjon for mange til både jul, nyttår og fest. Vi har vært så heldige å få tak i økologisk kalkun fra Homlagarden i Hardanger, som er noe av det mest smakfulle du kan servere. Her deler vi oppskriften på denne fabelaktige festmiddagen. Godt nytt år!

Økologisk kalkun fra Homlagarden er noe av det mest smakfulle du kan servere til nyttår. Denne saktevoksende, flotte fuglen vokser opp i bakkene rundt Homlagarden, med Hardangerfjorden som nærmeste nabo. Her beiter de i natureng med blomster og frodig gress. De spiser epler og plommer, snapper til seg insekter fra skogbrynet, bader i jord og lever glade dager i det fri.

Kalkunen fra Homlagarden er av typen Black Turkey, importert som avlsdyr fra England, og avles opp etter økologiske prinsipper. Den ligner en skogsfugl i utseende, vokser sakte og får en sterk og sunn kropp. Dette er kalkun med svært fin kjøttfylde av aller beste kvalitet – og kommer virkelig til sin rett på ethvert festbord. 

Her får du oppskriften, som er beregnet til 8 personer.

Helstekt kalkun med stuffing, mandelpoteter og hjemmelaget saus på kraft

Forberedelser

Oppbevar kalkunen i innpakningen i kjøleskapet. Ta den ut av kjøleskapet minst 1 – 2 timer før tilberedning. Husk å ta ut posen med innmat, den skal brukes til kraften.

Varm opp stekeovnen til 160 grader varmluft.

Stuffing

Ingredienser

  • 1 stk gul løk
  • 2 stk tykke brødskiver
  • 1 bunt bladpersille
  • 1 stk rødt eple
  • 75 g tørkede aprikoser 
  • 150 g bacon i terninger
  • ½ ts malt ingefær
  • ½ ts malt muskatnøtt
  • ½ ts malt allehånde
  • 2 stk egg

Slik gjør du:

  1. Skrell og finhakk løken.
  2. Kutt brødet i terninger.
  3. Skyll og grovhakk persillen.
  4. Kutt eplet og aprikosene i små terninger.
  5. Varm opp en stekepanne til middels varme og ha i lit olje. Stek løken i omtrent 2 minutter, til den er blank.
  6. Tilsett brødet og baconet, og stek videre i 2 minutter.
  7. Ha i persillen, eplet, aprikosene og krydderne. Stek videre i 2 minutter og krydre med salt og pepper.
  8. Ha stuffingen i en bolle. Knekk 2 egg i bollen, og vend det hele godt sammen.


Helstekt kalkun og kraft

Ingredienser

  • 1 hel kalkun (ca 5,5 kg)
  • 400 g gulrøtter
  • 1 stk gul løk
  • 150 g stangselleri
  • 500 g kalkuninnmat
  • 1 laurbærblad
  • 2 l vann
  • 100 g smør
  • Hyssing

Slik gjør du

  1. Skyll og kutt gulrøttene i grove biter.
  2. Skrell og kutt løken i båter. 
  3. Skyll og kutt sellerien i skiver. 
  4. Skjær kalkuninnmaten i grove biter. 
  5. Skyll kalkunen inni og utenpå.
  6. Legg kalkunen på ryggen på en rist. Gni kalkunen inn med salt og pepper og fyll den med stuffingen.
  7. Legg ytterste del av vingen under kalkunen slik at den lener seg på vingene, og bind opp lårene med hyssing.
  8. Fordel kalkuninnmaten, gulrøttene, løken, sellerien og 1 laurbærblad i en dyp langpanne. Ha i 2 liter vann. 
  9. Smelt 100 g smør i en liten kjele, og pensle kalkunen med smøret. 
  10. Sett risten med kalkunen inn i stekeovnen, og sett langpannen med kalkuninnmaten og grønnsakene under. Stek kalkunen i ovnen i 30 minutter per kilo. Kalkunen er ferdig når den har en kjernetemperatur på 65 grader, eller når det pipler ut klar saft når du stikker en gaffel inn ved låret. Er saften rosa, må den steke litt til. Pensle kalkunen med det smeltede smøret underveis. Snu på risten med kalkunen underveis i steketiden for en jevn steking.
  11. Når kalkunen er ferdig stekt, ta den ut av ovnen, sil av kraften og ta vare på den til sausen. 
  12. Dekk kalkunen med aluminiumsfolie, og la den hvile i minst 30 minutter før du skjærer den opp i skiver.


Tips! Vil du langtidssteke kalkunen? Stek kalkunen på 270 grader varmluft i 15 minutter, og skru så varmen ned til 85 grader. 

Pensle kalkunen med mer smør. Dekk den med aluminiumsfolie, og stek den i 5 – 6 timer. 

Hvis du langtidssteker kalkunen, kan det lønne seg å kutte ned vannmengden til kraften til 1- –1 ½ liter vann.


Vi anbefaler ovnsbakt rosenkål som tilbehør. Hvis du skal servere det, skrur du opp varmen til 200 grader til rosenkålen. Du finner oppskrift på ovnsbakt rosenkål med hasselnøtter, tranebær og fiken her. 

Saus

Ingredienser

  • 9 -10 dl kalkunkraft
  • 2 terninger hønsebuljong 
  • 2 dl kremfløte
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel

Slik gjør du:

  1. Varm opp en kjele til middels varme, smelt 4 ss smør, og rør inn 4 ss mel. Rør inn litt og litt av kraften, til sausen har tyknet.
  2. Tilsett buljongen og fløten.
  3. Kok opp, skru ned varmen, og smak til med salt og pepper.
  4. Ha gjerne litt sukkerkulør eller soyasaus i sausen. Ta sausen av varmen, og varm den på lav varme ved servering.

Mandelpoteter

Ingredienser

  • 2 kg mandelpoteter

Slik gjør du

  1. Kok opp en kjele med vann, ha i mandelpotetene, og kok dem på middels varme i 5-6 minutter. Ta kjelen av varmen, og la dem trekke i 5-6 minutter, til de er gjennomkokte.
  2. Hell av vannet, og la potetene dampe fra seg i kjelen under lokk frem til servering.

Vi serverer aller helst vår helstekte kalkun sammen med tradisjonell waldorfsalat og ovnsbakt rosenkål med hasselnøtter, tranebær og fiken.


Siste poster

Kål

Kål

LES MER
Adams julemiddagstips

Adams julemiddagstips

LES MER
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

LES MER
Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

LES MER