Vår guide til pizzaost - Hvilken ost passer best på pizza?

Bortsett fra deig og saus, er osten kanskje den viktigste ingrediensen på en ordentlig pizza. Ost og pizza er som fot i hose, hånd i hanske, smør på toast – og i den forbindelse dukker et av de viktigste spørsmålene i den kulinariske verden opp: Hva er den beste pizzaosten?

En god pizzaost skal smelte ordentlig og være god, men ikke overveldende på smak. Les videre for vår guide i pizzaostens verden.

Akkurat nå har vi fem fantastiske pizzaer med smak av Norge på menyen! Du finner dem under kategorien «Nordisk pizza» der du velger retter selv. Bestill t.o.m. 27. juli.

Mozzarella
Mozzarella er pizzaklassikeren. Den smelter godt, og har en mild smak som komplementerer annen pizzatopping ypperlig. Fersk mozzarella har høy grad av fukt, og får en kremet konsistens når den smelter. Revet mozzarella er litt saltere, og har en fastere tekstur – men smelter jevnt og gir fin farge til pizzaen din.

Cheddar
Cheddar gir en fyldig, dyp og salt smak, som balanserer den søte tomatsausen godt. Den gule osten passer til mange forskjellige pizzatoppinger, men kanskje best til kjøtt og grønnsaker. Cheddar passer også godt i kombinasjon med andre oster for både smak og tekstur.

Parmesan
Denne salte osten er kanskje mest brukt på pasta, men passer godt på pizza også - perfekt for litt ekstra smak. Dryss store flak over pizzaen etter at den er stekt, for ekstra umami, eller bruk den sammen med andre oster. En klassisk quattro formaggi-pizza (eller pizza med fire oster) blir ikke den samme uten parmesan. Den kornete osten smelter ikke som andre oster, men får en nydelig gyllen farge og gir krønsj til pizzaen.

Geitost
Her mener vi ikke den norske brunosten, men hvit geitost av typen chevre eller bucheron. Den gir syrlig og mild smak, og passer perfekt med urter som timian og rosmarin, eller med rødbeter og karamelliserte valnøtter. Osten er ofte kremet, og selv om den ikke smelter som annen ost, får den en nydelig smaksdybde når den blir varmebehandlet.

Blåmuggost
Det finnes et utall antall blåmuggoster, og de varierer i styrke og intensitet. Felles for dem, er at de har en relativt kraftig og karakteristisk smak, og at de passer spesielt godt sammen med søte ingredienser - prøv for eksempel pære, fennikel eller honning. Blåmuggost hører også hjemme på quattroformaggi, eller på en pizza med parmaskinke og ruccola.

Gulost
Det finnes en blokk hvitost i nesten alle norske kjøleskap – og den osten er perfekt på pizza. Den smelter godt, får en gyllen overflate og er dermed et perfekt valg som. Mild og rund, og passer perfekt med de fleste pizzatoppinger, spesielt annen ost.

Alle ostene nevnt vil fungere på pizza, men til hvert sitt bruk. Hvis du bare skal bruke en ost, er kanskje gulost eller mozzarella best – men ved å variere ostetypene, kan du få nærmest uendelige smakskombinasjoner på pizzaen din. Ost tilfører faktisk mer enn smak, den gir også tekstur og utseende. Her er det bare fantasien som setter grenser, så neste gang du skal lage pizza, prøv noe nytt, da vel?