Fem kjappe med Fredrik

Fem kjappe med Fredrik Kvaløy

«All mat smaker bedre ute!» Denne høsten inviterer Fredrik Kvaløy norske kjendiser ut i naturen for å ta en uformell prat, samtidig som han viser sine eminente kokkekunster og byr på nydelig mat. Det blir humor, pinlig stemning og fantastisk matinspirasjon. Vi i Adams Matkasse har samarbeidet med Fredrik og utviklet fem retter med smak av høst, så vi

ble nysgjerrige på hva som inspirerer ham på kjøkkenet! Her kommer fem kjappe med Fredrik.

Hvor lenge har du vært interessert i å lage mat?

Veldig godt spørsmål! Jeg har vært interessert i mat siden rundt 2011, da jeg så en episode av «Hellstrøm rydder opp hjemme». Hellstrøm hjalp en alenemor som kun serverte barn pasta med smør, fordi det var det eneste hun kunne lage. Hellstrøm viste henne hvordan man overraskende enkelt kunne lage sunn og god mat ved bruk av enkle råvarer som ikke kosta skjorta, og det fikk jeg lyst til å teste ut selv. Etter det ble matlaging en hobby – å hver dag lage mat fra bunnen av, ved å bruke rimelige og næringsrike råvarer. 

Fredrik Kvaløy fra Nammenam
Fredrik plukker østers han har kjøpt i butikken

Hvor henter du inspirasjon fra?

Enda bedre spørsmål enn forrige! Jeg henter veldig mye inspirasjon fra matprogrammer på TV. Blant annet en episode av Chef's Table på Netflix, med en fransk-argentinsk kokk som heter Francis Mallman, som eier en rekke Michelin-restauranter rundt om i verden. Nå er han i 70-årene, og har bosatt seg på en avsidesliggende øy i en innsjø i Patagonia. Der fisker han sin egen laks, pakker den inn i leire fra øya, og graver den ned under glødende kull fra et stort bål. Fem minutter senere serverer han en perfekt bakt laks, som 20 minutter tidligere levde sine glade dager i innsjøen. Jeg satt og måpte hele episoden. Det er virkelig motivasjon til å bli flinkere til å lage mat, og å komme seg mer ut i naturen

Ellers blir jeg veldig inspirert de gangene samboeren min sier at vi ikke har noe å lage middag med, og at vi må handle – det må jeg alltid motbevise. Det tvinger meg til å tenke nytt, og har ofte ført til noen av mine aller beste retter.

Hva er best med å lage mat ute i naturen?

Det spørsmålet er sylskarpt, og kanskje tre ganger bedre enn spørsmål nummer to! Det beste er nok roen man får. All mat smaker bedre ute. Forskere har visstnok funnet ut årsaken til at flymat smaker så lite og dårlig - det er fordi smakssansene dine blir negativt påvirket av støyen fra flymotoren, og de kliniske omgivelsene i flysetet. Å lage mat på et bål ute i naturen er motsetningen til det. 

Fredrik Kvaløy fra Nammenam
Det er viktig å være lett på fot og redde pinnebrødet før det brenner seg

Har du en favorittrett å lage? 

Et spørsmål med høy klasse der altså! Åtte ganger bedre enn det siste. Svaret er «nei». Jeg har mange. Jeg klarer ikke velge kun én. Umulig. Skjer ikke! Jeg gir deg fire:

1. Ceviche av kveite med appelsin og mynte.

2. Helgrillet piggvar, penslet i smør og sitronskall.

3. Surdeigstoast med Gruyere-ost, østerssopp og ansjos.

4. Pinnebrød med innbakt vellagret Gauda, og bålbakt hvitløk

Hva blir du glad av å få servert?

Og jeg som trodde du ikke skulle klare å overgå siste spørsmål, som jeg trodde skulle stå igjen som det beste spørsmålet stilt noensinne - og så kommer det spørsmålet der! Her gjelder det samme som sist. Umulig å si kun én rett. Men nå gjør jeg det:

 Cote de boeuf. Kun det på en tallerken, med noe godt i glasset til.