Adams tips og triks

Adam tipser – slik blir du en bedre kokk

Lurer du på hvordan du kutter brokkoli på best måte? Hvordan du skreller ingefær med minst mulig svinn, eller hvordan du lager en god ponzusaus? Har du lyst å lære deg triksene som gjør deg til en bedre kokk? Her deler Adam med seg av sine beste tips og triks som du trenger for å lykkes på kjøkkenet.

Et av våre beste tips for å gjøre hverdagen på kjøkkenet enklere, er selvsagt å velge en matkasse. Les mer om matkassene våre her. Utover dette, er det mange små tips og triks som gjør matlagningen både lettere, morsommere og sparer deg for masse tid. Her får du noen!

Slik kutter du brokkoli

Visste du at den mest effektive måten å kutte brokkoli på, er å snu brokkolien på hodet? Sett kniven på skrå ned langs stammen, og spinn brokkolien rundt, slik at du kutter nedover mot bukettene. Vipps så sitter du igjen med ferdige buketter.

Og husk å bruke stilken fra brokkolien. Den kan brukes fra alt til omelett, suppe eller matmuffins. Eller hvorfor ikke kutte stilken i staver og lage grønnsaksfries.

Slik kutter du gulrot julienne

Gulrot julienne betyr på godt norsk “gulrot i tynne strimler”. Julienne gulrøtter brukes ofte i fiskesuppe eller wok, eller til råkostsalat.

Kutt først gulroten på langs i den lengden du vil ha strimlene dine. Kutt så hver lengde i skiver vertikalt. Så samler du skivene i bunker og kutter på tvers igjen i tynne strimler.

Slik skreller du ingefær

Den mest effektive redskapet for å skrelle ingefær, er faktisk en skje. Det tynne skallet på ingefæren er så tynt at du bare kan skrape det av. Ved å bruke en skje i stedet for en kniv får du veldig lite svinn. Kutt, eller brekk den biten med ingefær du skal bruke og hold den fast i den ene hånden mens du skraper med skjeen i retning fra deg.

Slik juicer du lime

Vil du få mest mulig saft ut av limen? Da er det to ting som gjelder. Begynn med å rulle limen på benken, med litt kraft. På denne måten myker du opp og “løsner” limesaften fra fruktkjøttet inni limen. Kutt limen i to og bruk muskelkraft til å skvise limesaften ut. Du kan også bruke en gaffel som du stikker inni limen. Grav litt rundt med gaffelen mens du skviser rundt den, så får du ut mest mulig saft.

Slik lager du hverdagsponzu

En ponzusaus er perfekt tilbehør til for eksempel dumplings, sushi eller en salat med sashimi av laks. En ponzusaus er egentlig bare en soyabasert dipp-saus og er veldig enkel å røre sammen. En perfekt hverdagssaus.

Du trenger:

 • 1 del Soyasaus
 • 1 del Vann
 • Honning
 • Limesaft
 • Finrevet ingefær - etter smak
 • Finrevet chili – etter smak
 • Finhakket koriander

Denne oppskriften kan du enkelt justere etter hvor mye saus du trenger til måltidet. Trenger du en liten porsjon, holder det kanskje med 1 dl soyasaus og 1 dl vann. Så tilpasser du mengden av surt og søtt i forhold til den totale mengden. Til 2 dl saus, trenger du omtrent 1 ts honning og saften fra en halv lime.

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en liten skål. Rør godt slik at du får blandet honningen godt ut i sausen. Smak til med chili, ingefær og koriander. Har du noen rundt bordet som ikke er så glad i koriander, eller ønsker en mildere saus, kan du også servere dette i små skåler ved siden av.

Ponzusaus
Ponzusaus er en dippsaus som passer perfekt til alt asiatisk.

Slik lager du frisk julegløgg

En frisk julegløgg med hint av krydder og appelsin som passer for hele familien – det er et must i advents- og juletiden. Hjemmelaget gløgg er faktisk veldig enkelt. Det er viktig at du bruker en eplejuice eller eplemost av god kvalitet. Så er det bare å smaksette med det krydderet du liker. Vi har valgt kanel, kardemomme, stjernanis og nellik – skikkelig klassiske julekrydder. Noen skiver av appelsin og fersk ingefær tilfører sødme og et lite sting.

Du trenger:

 • Eplejuce eller eplemost
 • Kanelstang
 • Kardemomme – hele kjerner
 • Stjerneanis – 2 stk
 • Nellikspikere – ca 5 stk
 • Skiver av fersk ingefær
 • Skiver av appelsin

Slik gjør du:

Kok opp og la gløggen trekke i noen minutter slik at smakene setter seg. Øs opp i fine glass og pynt med en skive appelsin. Denne smaker også godt på tur – fyll opp termosen og kos deg med gløgg ute i snøen.

Følg gjerne @adamsmatkasse på Instagram og Tiktok – der deler vi nye tips hver eneste uke. Eller sjekk ut YouTube-kanalen vår, der deler vi også både tips og inspirasjon.

Vil du vite mer om hvordan en matkasse fungerer? Les mer om matkassene våre her. Eller se hele menyen vår her.