Røros rømmegrøt med karamellisert pære og hasselnøtter, servert med flatbrød og spekemat
25-35

Røros rømmegrøt med karamellisert pære og hasselnøtter, servert med flatbrød og spekemat

Rømmegrøt er norsk tradisjonsmat, og ble servert som festmåltid på sankthans. Den fløyelsmyke, fyldige grøten kommer til sin rett med salt spekemat til.

Ingredienser

Allergener
  • Laktose,
  • hvete,
  • rug,
  • hasselnøtter,
  • melk

Basisvarer

  • hvetemel
  • salt
  • smør
  • sukker

Rømmegrøt

Røros rømme
Røros rømme (Melk, Laktose)
1 pakke
melk
Melk (Melk, Laktose)
4–5 dl
Hvetemel (Hvete)
1 dl
Salt
½ ts

Karamellisert pære og hasselnøtter

pære
Pære
1 stk
hasselnøtter
Hasselnøtter (Hasselnøtter)
½–1 pakke
Smør (Melk)
½ ss
Sukker
½ ss

Til servering

westfalerskinke
Westfalerskinke
100 g
flatbrød
Flatbrød (Hvete, Rug, Melk, Laktose)
2 pakke
Næringsinnhold per porsjon
  • Energi 973 kcal
  • Fett 72 g
  • Karbohydrater 55 g
  • Protein 27 g
Allergeninformasjon

Allergener er ment som veiledende informasjon og tar utgangspunkt i ingrediensene og ikke «spor av». Du må selv sjekke innholdet på varene du mottar i matkassen

Slik gjør du

Tips fra kokken:

Hvis du ønsker kan du også servere smøret som skilte seg ut under koking til å ha på grøten.

  1. Rømmegrøt: Ha rømmen over i en kjele, og kok opp på middels varme under omrøring. Kok rømmen i 2 minutter. Bland inn ½ dl hvetemel, og rør kraftig. Skru ned varmen, og la rømmen småkoke på lav varme, i 2–3 minutter, til smøret kommer frem. Ta av litt av smøret med en øse eller spiseskje, og ta vare på det til senere (se tips). Rør inn ½ dl til med hvetemel, og spe på med 4–5 dl melk. Kok grøten under omrøring i 5–6 minutter. Smak til med ½ ts salt.
  2. Karamellisert pære og hasselnøtter: Skyll eller skrell pæren og del den i terninger. Varm opp en stekepanne til middels høy varme. Rist hasselnøttene i en tørr panne i 2–3 minutter til de blir litt gylne, og ta dem ut. Ha litt smør i stekepannen og stek pærebitene i 3–5 minutter, eller til de blir lett gylne på alle kanter. Strø over ½ ss sukker og vend rundt så sukkeret karamelliseres rundt pærebitene. Ha så i ½ ss smør og la det smelte inn i karamellen. 
  3. Til servering: Grovhakk hasselnøttene. Topp grøten med de karamelliserte pærene, karamellsjyen og hasselnøttene. Server spekeskinken og flatbrødet ved siden av.
  4. Vel bekomme!