Våre beste grilltips

Våre beste grilltips

Grillsesongen er i full gang og det bugner av råvarer som smaker fantastisk på grillen. Men uansett hvor gode råvarer du har, har måten du bruker grillen på stor betydning for sluttresultatet. Det er lite som er så kjedelig som brent kjøtt eller svidde grønnsaker. I denne artikkelen deler vi våre beste grilltips, slik at du kan imponere ved grillen i sommer.

Grillteknikker

Bruk to soner når du griller på kullgrill. Legg mindre kull på den ene siden av grillen. På den måten får du én grillsone med direkte varme og én med indirekte varme. Det er lettere å kontrollere varmen med gassgrill. Koble ut en av brennerne, slik at du har en sone som ikke er fullt så varm.

Indirekte sone egner seg best til kjøtt og grønnsaker som trenger lenger tid på grillen, eller kjøtt som må hvile på lav varme.

Direkte sone egner seg best til pølser og kjøtt som skal gjennomstekes. Direkte sone egner seg også hvis du vil ha en jevn stekeskorpe på kjøttet du skal grille. Vi anbefaler å bruke kjøttet uten lokk først. Sett så på lokk for best resultat. Da reduserer du faren for flammer og svidd kjøtt. Lokket holder også varmen inne i grillen slik at kjøttet blir stekt på alle sider. Ha ventilene på lokket åpne slik at det blir mest mulig trekk.

  • Har gassgrillen kun én brenner, kan du grille indirekte ved å skru ned varmen og legge kjøttet i midten av den rektangulære brenneren.
  • La grillen bli ordentlig varm før du begynner å grille. Begynn aldri å grille før kullet er dekket av et grått askelag.
  • Pass på at fett og olje fra marinade ikke renner ned i grillen. Dette vil skape flammer som gir brent mat. Et triks er å legge kjøttet på litt aluminimumsfolie, eller på et stekebrett som samler opp fettet. Er uhellt likevel ute, kan du flytte kjøttet vekk fra flammene i stedet for å spurte vann på. Vann slukker det glødende kullet og senker temperaturen på grillen.

Utstyr

Bruk gjerne et opptenningsrør til å tenne på kullet med. Etter 20 min er kullet glødende, uten lukt og smak av tennvæske. Opptenningsrøret reduserer i tillegg brannfare, og er mer miljøvennlig.

Bruk en stålbørste til å børste grillristen ren, både før, mellom og etter hver av råvarene du skal grille.

Bruk grillklype eller stekespade i stedet for grillgaffel. Med en gaffel risikerer du at kjøttsaften siver ut, og at kjøttet blir tørt og seigt.

Steketermometer er avgjørende for den som vil lage perfekt grillmat, og kan brukes på både fisk, kylling og rødt kjøtt. Stikk termometeret inn i den tykkeste delen av kjøttet eller fisken, og pass på du ikke stikker termometeret helt gjennom kjøttet.

Noen ekstra tips

Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid før du begynner å grille. Kjøttet bør være romtemperert før det legges på grillen.

Tørk oljen av marinert kjøtt og fisk før grilling, da oljen kan dryppe ned i grillen og skape flammer. På den måten blir maten lett svidd.

Pensle både kjøttet, fisken, grønnsakene og grillristen med en nøytral olje, som for eksempel raps-, solsikke- eller druekjerneolje. Da slipper du at råvarene setter seg så lett fast, og maten får også finere grillstriper. Men husk å tørke av overflødig olje, slik at det ikke drypper ned i grillen og skaper flammer.

La kjøttet hvile etter grilling, da blir kjøttet saftigere.

Følger du tipsene over, kan vi nesten love at det blir imponerende enkelt å trylle frem fantastiske grillmåltider i sommer.

Vil du ha flere grilltips? Vi har samlet alle våre beste tips og oppskrifter her så det blir enda lettere for deg å imponere med grillmiddagene i sommer.

Husk også at du i sommer kan bestille flere retter som passer på grillen i din matkasse. Disse rettene finner du under kategorien "Grill" når du velger retter selv.


Siste poster

Kål

Kål

LES MER
Adams julemiddagstips

Adams julemiddagstips

LES MER
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

LES MER
Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

LES MER