Fisk og skalldyr - månedens smak februar

Fisk og skalldyr - månedens smak februar

Verdens beste sjømat? Det er nok sant, det. For kalde hav gir fisk og skalldyr med fantastisk kvalitet. Og smak. Ikke glem smak. Når havet er som kaldest er også sjømaten på sitt beste. Derfor har vi denne måneden valgt å fokusere på alle havets delikatesser. Lær deg å lage en kraft på rekeskall, få inspirasjon til å lage fantastiske fiskeretter og bli med på skalldyrsfest i vinterlandskap. For det skal ikke være vanskelig å lage imponerende mat med verdens beste råvarer. Det skal være imponerende enkelt.

Kraft på rekeskall

Nå på vinteren er det høysesong for fisk og skalldyr, og noe av det beste som finnes er hjemmelaget kraft laget på rester etter skalldyrlaget. Frys ned rekeskallene, og lag kraft en dag du har tid. Du kan også bruke fiskeben i kraften for mer fylde.

 

Til omtrent 1 liter kraft trenger du

1 kg rekeskall

½ purre

2 gulrøtter

1 persillerot

1 fennikel

1½ liter vann

2 dl hvitvin

Olje

 Slik gjør du

  1. Del purren på langs, og skyll den fri for jord.
  2. Skyll resten av grønnsakene, og kutt alle grønnsakene i grove biter.
  3. Varm opp en kjele til middels høy varme, ha i litt olje, og stek rekeskallene og grønnsakene i 4 minutter.
  4. Skru ned varmen, tilsett 2 dl hvitvin og 1 1/2 vann og kok langsomt opp på svak varme.
  5. Fjern skummet på toppen av kraften etter hvert som den koker opp. Jo mer du fjerner, jo klarere blir kraften. Kok kraften i 45 minutter, og sil den når den er ferdig kokt.

Frys ned kraften, slik at du alltid har hjemmelaget kraft klar til bruk. Lag en herlig tomatbasert saus med masse grønnsaker, en fyldig saus med fløte og smør, eller en frisk asiatisk saus med kokosmelk, lime, sitrongress, chili og ingefær.

Saftige asiatiske fiske­kaker med norsk skrei

Nå er skreien i sesong. For å variere på bruken, kan du lage fiskekaker av det faste fiskekjøttet. Lag opp en del, og frys dem ned slik at du kan spise den gode skreien året rundt! For det lille ekstra kan du ha litt reker, hummer- eller krabbekjøtt i fiskekakene.

Du trenger

800–1000 g skreifilet

1–2 sjalottløk

2 hvitløksfedd

1 bunt koriander

1 bunt thaibasilikum

1 rød chili

2 egg

1 bit ingefær

1–2 ss currypaste 

2 ss maisstivelse

1 ts salt

pepper

olje

lime

sweet chilisaus

Slik gjør du

  1. Skjær fisken i mindre biter.
  2. Skrell og grovhakk løken og hvitløken.
  3. Skyll korianderen og thaibasilikumen.
  4. Grovhakk ønsket mengde av chilien.
  5. Knekk eggene i en skål.
  6. Finriv 1 ss av ingefæren på et rivjern.
  7. Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller blender, og kjør det hele til en farse. Krydre med litt salt og pepper.
  8. Ha litt kaldt vann på hendene, og rull små fiskekaker av farsen. Varm opp en stekepanne til middels høy varme, og ha i litt olje.
  9. Stek fiskekakene i 2–3 minutter på hver side. Bruk stekespaden til å presse dem litt ned i stekepannen.
  10. Kutt limen i båter, og server båtene og chilisausen til retten.

Siste poster

Kremet risoni med kantareller

Kremet risoni med kantareller

LES MER
Syltede kantareller og rødløk

Syltede kantareller og rødløk

LES MER
Sopp og bær - månedens smak i september

Sopp og bær - månedens smak i september

LES MER
Hvordan koke blomkål?

Hvordan koke blomkål?

LES MER