Adams oppskrift på nyttårskalkun

Adam deler sin deilige oppskrift på fylt kalkun.

Sennep- og honninglasert kalkun med rotgrønnsaker, appelsinsaus, potetkrem og stekt rosenkål

Steg 1: Smør under kalkunskinnet

  • 1 kalkun, ca 4 kg
  • 100 g smør
  1. Sett ovnen på 125 grader varmluft.
  2. Del smøret opp i skiver, og legg under skinnet på kalkunen.

Steg 2: Stuffing

  • 300 g loff i terninger
  • 2 stk epler
  • 50 g valnøtter
  • 2 dl melk
  • 2 stk egg
  • 1 ts karri
  • 1/2 ts tørket timian
  • 150 g baconterninger
  • 4 ss dijonsennep
  • 3 ss honning
  • 1 stk gul løk
  • pepper
  • salt

Skrell og kutt epler og gul løk i terninger, og finhakk valnøtter. Ha i en bolle, og bland sammen med alle ingrediensene. La den stå i 5 minutter, og fyll så stuffingen i “skråget” på kalkunen.

Steg 3: Sennep- og honningglase

  • 4 ss honning
  • 3 ss dijonsennep
  • 3 ss grov sennep
  • salt
  • pepper
  1. Bland sammen ingrediensene og pensle kalkunen med glasen.
  2. Plasser kalkunen på en rist i ovnen slik at kraften kan renne ned i kraft-formen som skal ligge under.

Steg 4: Kraft og steking

  • innmat fra kalkun
  • 4 stk gul løk
  • 3 stk hvitløk
  • 4 stk gulrot
  • 1/2 stk sellerirot
  • 1 l vann
  • 4 dl hvitvin/rødvin
  • 6 ss soyasaus
  • salt
  • pepper
  • olje
  1. Skrell og kutt gul løk i fire biter.
  2. Skrell og kutt gulrot og sellerirot i terninger, og del hvitløk i to.
  3. Stek alt dette sammen med innmat fra kalkun i litt olje til det får litt farge.
  4. Tilsett vann, vin, soya, salt og pepper, og gi det et oppkok.
  5. Ha i en ildfast form, og plasser under kalkunen i ovnen, slik at kraften fra kalkunen renner ned i formen.

Stek kalkunen i ca 2 timer og 30 minutter på 125 grader. Skru så opp ovnen til 200 grader, og stek den i ca 30 minutter til. La den hvile i 10-15 minutter.

Steg 5: Garnityr

  • 3 stk pastinakk
  • 4 stk gulrot
  • 1 stk sellerirot
  • 1 pk rosenkål
  • 100 g hasselnøtter
  • 800 g mandelpotet
  • 2 dl melk
  • olje
  • salt
  • pepper
  • smør
  1. Skrell og kutt pastinakk, gulrot og sellerirot i staver eller terninger. Bland med litt olje, salt og pepper.
  2. Stek i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Kan stå i ovnen sammen med kalkunen de siste 30 minuttene.
  3. Skrell og kok mandelpoteter i ca 25 minutter, og mos sammen med melk og smør til en passe tykk konsistens. Smak til med salt og pepper.
  4. Del rosenkål i to, grovhakk hasselnøtter, og varm opp en stekepanne til middels/høy varme med 3 ss smør og 2 ss olje.
  5. Stek rosenkål og hasselnøtter til rosenkålen begynner å få litt farge. Smak til med salt og pepper.

Steg 6: Saus

  • 6 dl kraft fra formen under kalkunen
  • 3 ss hvetemel
  • 3 ss smør
  • 2 stk appelsiner
  • 2 ss honning
  • salt
  • pepper
  1. Smelt smør i en kjele til det begynner å få en nøtteaktig farge.
  2. Ha i hvetemel, stek litt, og tilsett så litt kraft om gangen.
  3. La det koke opp, tilsett saften fra to appelsiner og honning, og smak til med litt salt og pepper.