Adams oppskrift på nyttårskalkun

Adams oppskrift på nyttårskalkun

Adam deler sin deilige oppskrift på fylt kalkun.

Sennep- og honninglasert kalkun med rotgrønnsaker, appelsinsaus, potetkrem og stekt rosenkål

Steg 1: Smør under kalkunskinnet

  • 1 kalkun, ca 4 kg
  • 100 g smør
  1. Sett ovnen på 125 grader varmluft.
  2. Del smøret opp i skiver, og legg under skinnet på kalkunen.

Steg 2: Stuffing

  • 300 g loff i terninger
  • 2 stk epler
  • 50 g valnøtter
  • 2 dl melk
  • 2 stk egg
  • 1 ts karri
  • 1/2 ts tørket timian
  • 150 g baconterninger
  • 4 ss dijonsennep
  • 3 ss honning
  • 1 stk gul løk
  • pepper
  • salt

Skrell og kutt epler og gul løk i terninger, og finhakk valnøtter. Ha i en bolle, og bland sammen med alle ingrediensene. La den stå i 5 minutter, og fyll så stuffingen i “skråget” på kalkunen.

Steg 3: Sennep- og honningglase

  • 4 ss honning
  • 3 ss dijonsennep
  • 3 ss grov sennep
  • salt
  • pepper
  1. Bland sammen ingrediensene og pensle kalkunen med glasen.
  2. Plasser kalkunen på en rist i ovnen slik at kraften kan renne ned i kraft-formen som skal ligge under.

Steg 4: Kraft og steking

  • innmat fra kalkun
  • 4 stk gul løk
  • 3 stk hvitløk
  • 4 stk gulrot
  • 1/2 stk sellerirot
  • 1 l vann
  • 4 dl hvitvin/rødvin
  • 6 ss soyasaus
  • salt
  • pepper
  • olje
  1. Skrell og kutt gul løk i fire biter.
  2. Skrell og kutt gulrot og sellerirot i terninger, og del hvitløk i to.
  3. Stek alt dette sammen med innmat fra kalkun i litt olje til det får litt farge.
  4. Tilsett vann, vin, soya, salt og pepper, og gi det et oppkok.
  5. Ha i en ildfast form, og plasser under kalkunen i ovnen, slik at kraften fra kalkunen renner ned i formen.

Stek kalkunen i ca 2 timer og 30 minutter på 125 grader. Skru så opp ovnen til 200 grader, og stek den i ca 30 minutter til. La den hvile i 10-15 minutter.

Steg 5: Garnityr

  • 3 stk pastinakk
  • 4 stk gulrot
  • 1 stk sellerirot
  • 1 pk rosenkål
  • 100 g hasselnøtter
  • 800 g mandelpotet
  • 2 dl melk
  • olje
  • salt
  • pepper
  • smør
  1. Skrell og kutt pastinakk, gulrot og sellerirot i staver eller terninger. Bland med litt olje, salt og pepper.
  2. Stek i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Kan stå i ovnen sammen med kalkunen de siste 30 minuttene.
  3. Skrell og kok mandelpoteter i ca 25 minutter, og mos sammen med melk og smør til en passe tykk konsistens. Smak til med salt og pepper.
  4. Del rosenkål i to, grovhakk hasselnøtter, og varm opp en stekepanne til middels/høy varme med 3 ss smør og 2 ss olje.
  5. Stek rosenkål og hasselnøtter til rosenkålen begynner å få litt farge. Smak til med salt og pepper.

Steg 6: Saus

  • 6 dl kraft fra formen under kalkunen
  • 3 ss hvetemel
  • 3 ss smør
  • 2 stk appelsiner
  • 2 ss honning
  • salt
  • pepper
  1. Smelt smør i en kjele til det begynner å få en nøtteaktig farge.
  2. Ha i hvetemel, stek litt, og tilsett så litt kraft om gangen.
  3. La det koke opp, tilsett saften fra to appelsiner og honning, og smak til med litt salt og pepper.

Siste poster

Tomat, agurk og salat - månedens smak i juli

Tomat, agurk og salat - månedens smak i juli

LES MER
Vaniljeglasert kålrot

Vaniljeglasert kålrot

LES MER
Syltet rødløk

Syltet rødløk

LES MER
Adams sommerquiz

Adams sommerquiz

LES MER