Adam om råvarer - stangselleri

Jeg synes det er ganske fascinerende at stangsellerien både er mild og sterk i smaken. Den er vannholdig, men salt, og med et hint av bitterhet. Derfor passer sellerien godt i sauser og supper, noe jeg lager mye av på høsten. Den sprø, aromatiske stilken er en god smaksforsterker i bolognesesaus fordi sellerien er med på å trekke frem kjøtt- og tomatsmaken.

Stangsellerien fortjener en større plass på kjøkkenet. For eksempel er ovnsbakt stangselleri nydelig. Den sprø og friske grønnsaken karamelliseres, og er så god at den til og med kan serveres for seg selv.

Ovnsbakt stangselleri

Man bruker ofte den sprø og friske grønnsaken i salater eller supper. Når man ovnsbaker den blir den mør, og passer til alt fra hvit fisk til rødt kjøtt.

Til 4 personer trenger du

1 bunt stangselleri

1½ dl hvit matvin eller

1 dl vann og ½ dl eplecider­eddik

50 g smør

1 Grana Padano

Friske urter, som for f.eks oregano eller timian

Aluminiumsfolie

Slik gjør du

  1. Varm opp stekeovnen til 180 grader varmluft.
  2. Skrell og kutt sellerien i 6–7 cm staver.
  3. Fordel sellerien i en ildfast form, eller en ildfast gryte med lokk. Hell over matvinen, og fordel smøret på toppen.
  4. Dekk formen med aluminiumsfolie eller lokk. Stek sellerien i ovnen i 1 time.
  5. Finriv Grana Padano-osten på et rivjern, og topp den ovnsbakte sellerien med den og de ferske urtene.

Sellerijuice med ingefær, eple og lime

Image alt text

Sellerijuicen er full av smak og næring. Hvis du ikke har en juicer, kan du lage juicen ved å ha alle ingrediensene i en blender. Sil blandingen gjennom en sikt eller et klede.

Til 2 personer trenger du

1 bunt stangselleri

1 grønt eple

50 gram spinat

1–2 ss ingefær

1 lime

2 dl vann

Slik gjør du

  1. Skyll og kutt stangsellerien, eplet og spinaten i mindre biter.
  2. Finriv ønsket mengde av ingefæren på et rivjern.
  3. Miks sellerien, eplet, spinaten, ingefæren og 2 dl vann ammen i en juicer, og smak til med saften fra limen.