Adam om råvarer - poteter

Adam om råvarer - poteter

Den litt rare knollen som potetplanten skjuler under røttene sine, er virkelig en spiselig skatt. Poteten blir ofte tatt litt for gitt. Den anses som det trygge tilbehøret til middagen, men om man skyller jorden av dem, ser man hvor ulike og vakre de er. Poteter finnes i mange former og farger. Det finnes kokefaste, melne, ujevne og runde poteter. Og de kommer i ulike farger, både inni og utenpå skallet.  En av mine favorittsorter er den melne og milde mandelpoteten, og nå på høsten er den spesielt god med varmende og kraftige gryter med fløyelsmyk potetmos. For at den skal bli luftig og full av smak, pleier jeg å mose de gjennomkokte potetene gjennom en sikt, og vispe inn godt med meierismør, kremfløte og parmesan.  Mye av potetenes næring sitter i skallet, så jeg skreller sjeldent potetene. Noe av det beste jeg vet er saltbakte poteter med skall og friske grønne urter. Denne retten lager seg selv, og den passer til det meste.

Saltbakte poteter

Det grove saltet gjør at fuktigheten bevares, og at potetene blir ekstra saftige og gode. Saltbakte poteter passer til det meste. Du kan servere retten som den er, med rømme, gressløk og lodderogn, eller til nytrukket hvit fisk med en frisk smørsaus.

Til 4 personer trenger du

600 g småpoteter

500 g grovt salt

2 stilker salvie

2 stilker rosmarin

Pepper

Salt

Slik gjør du

  1. Varm opp stekeovnen til 190 grader varmluft.
  2. Skyll salvien og rosmarinen, og riv bladene av stilkene. Finhakk urtene.
  3. Fordel halvparten av saltet i en ildfast form, og legg potetene utover saltet. Dryss over urtene. Fordel resten av saltet på toppen.
  4. Stek potetene i ovnen i 25 minutter. Ta saltlokket forsiktig av de ferdigstekte potetene.

Siste poster

Kål

Kål

LES MER
Adams julemiddagstips

Adams julemiddagstips

LES MER
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

LES MER
Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

LES MER