10 tips: Slik kaster du mindre mat

Synes du det er på tide å redusere matsvinnet? Vi deler våre 10 beste tips med deg!

1. Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste.

Husk også at matkasser er med på å redusere matsvinnet!

2. Organiser kjøleskapet ditt og rydd ofte.

Da vet du hva du faktisk har, slik at du slipper å oppleve at noe råtner.

3. Oppbevar maten din riktig.

Fisk og kjøtt krever lavere temperatur enn for eksempel grønnsaker. Det er en grunn til at det følger med grønnsaksskuff til kjøleskapet ditt!

4. Ikke kast maten selv om den har gått ut på dato.

Bruk sansene dine før du kaster – lukt, smak og se på den for å sjekke om den er spiselig fremdeles.

5. Ikke la ting ligge unødvendig lenge på kjøkkenbenken.

Avkjøl heller maten raskt og frys ned varene dersom du ikke skal bruke dem de nærmeste to–tre dagene.

Les også: Sammen kaster vi mindre

6. Oppbevar restene i tette bokser.

Ta gjerne litt plastfolie mellom lokket og åpningen, jo mindre luft som kommer inn til maten, jo bedre.

7. Frys brød som ikke skal spises neste dag.

Brød kan holde seg lenge i fryseboksen, men kvaliteten forringes over tid.

8. Hold én av dagene i uken av som «restedag» – for eksempel «restetorsdag».

Bruk opp rester av råvarer og av ferdige retter før du handler ny mat til helgen.

9. Gi slappe grønnsaker en sjanse.

Husk at slapp salat blir som ny etter et isbad og at bløte tomater kan brukes i en tomatsaus.

10. Sjekk temperaturen i kjøleskapet ditt.

Er den over fire grader betyr det at kjøleskapet er en yndet plass for bakterier. Plasser heller ikke varm mat rett i kjøleskapet, også da kan temperaturen stige.

Tips! Har du noen gamle tomater eller cherrytomater liggende? Ha dem på et stekebrett, krydre med salt og pepper, og drypp over litt olivenolje. Stek i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter. Kjempegodt sammen med kylling og fisk! FOTO: Restekjærlighet – Den store restematkokeboka