Les våre tips, og server en imponerende middag - det er faktisk ganske enkelt!

Lag en imponerende middag med våre enkle tips!

Å lage en imponerende middag trenger faktisk ikke være så vanskelig. Har du lyst til å invitere gjester hjem på et litt ekstra godt måltid, men vet ikke helt hva du skal lage, eller hvordan du skal gjøre det? Følg våre tips, så har du et lekkert måltid du kan be gjester på, eller servere en kveld du vil kose deg litt ekstra med familien.

Sesongens råvarer

God mat trenger slett ikke være den dyreste, spesielt ikke hvis man tenker sesongbasert. Server asparges om våren og på forsommeren, lag dessert med rabarbra og jordbær i sommermånedene, og by på en varmende lammegryte med rotgrønnsaker om høsten - sesongene har så mye godt å by på, og gir deg ofte råvarer av høy kvalitet til en relativt lav penge. Tenk deg en enkel nypotet med en klikk smør og litt salt? Rimelig og enkelt, men det finnes nesten ikke noe bedre.

Torsk med soyasmør
Det trenger ikke være vanskelig å imponere gjester!

Bruk tid

Selv om maten er enkel og lett å lage, trenger ikke det bety at den skal være klar på 20 minutter – men det betyr heller ikke at du nødvendigvis trenger å bruke mye tid på kjøkkenet. Rimelige stykningsdeler, som høyrygg eller nakkekjøtt, blir fantastisk møre etter noen timer i ovnen eller en gryte. Du skal nesten ikke gjøre noen ting, dette krever bare litt planlegging, og at du starter matlagingen i god tid.

Det er ikke bare kjøtt som får en ny smaksprofil etter litt tid i panna. Stek løk i smør på svak varme i en liten time, og du får den deiligste løkkompott. Tomatsauser har bare godt av å putre lenge, for å fremheve de naturlige aromaene i tomaten og la sukkeret i tomaten karamellisere. Ta tiden til hjelp, og du vil oppleve at rettene dine får dypere og mer intense smaker.

Forberedelser er alfa og omega

Proffe kokker er verdensmestere på dette. Mise en place, fransk for «å sette opp» betyr at alt som kan forberedes er klart før man begynner med selve matlagingen. Kutt opp alt som skal kuttes, mål opp det du skal ha, og legg frem de redskapene du trenger. Det gjør det enklere å senke skuldrene, og kose seg på kjøkkenet. Hvis du i tillegg har handlet inn i forveien, dekket bordet og satt fram en blomsterbukett, kan gjestene bare komme – for det heter seg jo at gjestene skal vente på maten, ikke omvendt. Det er altså ikke så farlig at maten trenger litt tid i ovnen etter at gjestene har kommet, så lenge stearinlysene er tent og gjestene har fulle glass.

Svinefilet med rotgrønnsaker
Med våre tips har du en imponerende middag på bordet uten å stresse!

Kjente farvann

Det er ikke sikkert at dette er anledningen for å prøve nye, teknisk vanskelige retter. Det kan være lurt å holde seg til de rettene du er trygg på, som du kan lage uten å tenke deg så nøye om, sånn at du holder stresset til et minimum. I tillegg har jo gjestene dine kommet for å besøke deg, så da er det kanskje hyggelig at du slipper å tilbringe hele kvelden på kjøkkenet. Det enkle er ofte det beste, som det heter. Sett ut litt brød, godt smør, noen oliven og litt spekeskinke, så kjøper du deg litt tid når gjestene kommer. Mens gjestene spiser, kan du gjøre den siste finishen på kjøkkenet, før dere samles rundt bordet.

Lykke til!

Og til sist – senk skuldrene. Det viktigste er tross alt å treffes, og å ha det hyggelig sammen. Ha det gøy mens du forbereder til fest, og ikke still så høye krav til deg selv. Så lenge stemningen er god, er allting godt.

Vil du ha mer inspirasjon? Sjekk ut disse rettene, våre forslag til middager som vil imponerei all sin enkelhet.

Helstekt svinefilet med tyttebærglasert eple, sellerirotpuré, peppersaus og ovnsbakte potetskiver med grønnkål

Sitruskrydret svinefilet med hasselbackpoteter og smørglasert kål med appelsin, servert med rødvinssaus

Pannestekt kyllingbryst med appelsinbakt kålrot og spinat, servert med potetmos og timiansjy

Urtestekt kyllingbryst med ovnsbakt gresskarrisotto, crispy grønnkål og stekesjy

Posjert torskefilet med potetpuré. timianglaserte regnbuegulrøtter og soyasmør