Gresskar på tre måter

Noen få gule blader klamrer seg fast på greinene som pisker mot ruten. Om litt er fargene borte, og trærne står nakne igjen. Den fargerike høsten er på vei over i vinter, men fortvil ikke. Fortsatt fins burgunderrødt, dyp oransje og nyanser av gult rundt oss, vi må bare lete andre steder. Blant gresskarene for eksempel.

Ikke bare er de eventyrlig vakre, gresskarkjøttet er mykt som fløyel, smaken mild og søt. Perfekt i supper. Eller utnytt det allsidige gresskaret til det fulle, og tilbered det på tre forskjellige måter. Perfekt tilbehør tilmørkoktesvinekjaker i en dyp rød, fyldig rødvinssaus. Så blir ikke senhøsten så grå allikevel.

Lag tre forskjellige tilbehør av ett gresskar

Dette trenger du:

  • 1 stk gresskar
  • 3 ss eplesider- eller hvitvinseddik
  • 2 ss sukker
  • 2 dl vann
  • 1 ss smør (eller melk)

Sånn gjør du:

  1. Del gresskaret i to på langs, og fjern kjernene.
  2. Legg gresskaret med snittflaten ned på skjærefjølen, og kutt bort skallet.

Syltet gresskar:

  1. Kutt den øverste, smale delen av gresskaret i syltynne skiver med en skarp kniv.
  2. Kok opp 3 ss eddik, 2 ss sukker og 2 dl vann i en kjele. Vend inn gresskarskivene. Gi gresskaret et raskt oppkok, og ta kjelen av varmen. La gresskaret trekke i laken frem til servering.

Ovnsbakt gresskar:

  1. Kutt resten av gresskaret i terninger på omtrent 2x2 cm. Fordel gresskaret utover et stekebrett med bakepapir, og vend inn litt olje, salt og pepper.
  2. Stek gresskaret midt i ovnen i omtrent 25 minutter.

Gresskarpuré:

  1. Kjør halvparten av det ferdigstekte gresskaret og 1 ss smør til en puré med en stavmikser.

Gresskar på tre måter er fantastisk tilbehør til svinekjake i rødvinssaus