Våre beste potettips

En hyllest til poteten – Adams beste potettips!

Poteten. Vår trofaste følgesvenn året igjennom. Men setter vi egentlig nok pris på den, denne mangefasetterte knollen? Eller er den litt kjedelig? Langt derifra! For poteten kan virkelig brukes til alt, og med rundt 100 sorter bare i Norge, så er det klart at det finnes nesten uendelige muligheter til å la poteten skinne slik den fortjener.

Poteter finnes jo i mange former og farger. Det finnes kokefaste, melne, ujevne og runde poteter. Og de kommer i ulike farger, både inni og utenpå skallet. Og apropos skallet – det er jo her mye av potetens næring sitter, så et godt tips er å la være å skrelle potetene. Vask de bare godt, eller bruk en skrubb om de har mye jord på seg. Så mister du ikke næringen når poteten tilberedes.

Vi får alle potetene våre fra Bjertnæs & Hoel, som dyrker poteter på Nøtterøy i Vestfold. Gjennom vårt samarbeid, har vi funnet de potettypene som passer best for våre kunder, og for rettene de skal brukes i. Potetene kommer i forpakninger tilpasset våre menyer, og er nøye utvalgt av brødrene Bjertnæa & Hoel, som er sertifisert etter kvalitetsstandarden Global GAP (Good agriculturalpractice). Vi er skikkelig stolte av å kunne tilby våre kunder poteter av den aller beste kvaliteten i matkassene.

Poteter

Nå ønsker vi å gi poteten sin fortjente hyllest og har funnet frem våre aller beste tips og oppskrifter på fantastiske ting du kan gjøre med denne perlen av en knoll. Potetgrateng, for eksempel. Smashed potatoes, som har tatt Instagram med storm. Perlepoteter i all sin enkelhet. Toppet med løjrom og creme fraiche. Eller tør du å utfordre deg selv med retten som har tatt Tiktok med storm; Pommes Anna, også kalt 15 hour-potatoes?

Våre topp 5 beste potetoppskrifter

Smashed potatoes

“Smashed potato” har tatt Instagram med storm de siste par årene, og det er ikke så rart. Dette er skikkelig digg! Kjempegodt som snacks eller som tilbehør til nesten hva som helst.

Du trenger:

  • 400 g kokte poteter
  • 50 smør
  • 2 kvister timian
  • 2 hvitløksfedd
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 240 grader.
  2. Smelt smør med timian og knust hvitløk
  3. Knus potetene forsiktig med noe flatt og hard
  4. Legg de utover en ildfast form, og pensle med litt smør
  5. Stek i ovnen i ca 25-35 minutter, snu de gjerne halvveis

Smashed potatoes
Smashed potatoes. Vi har toppet de med spekeskinke og et dryss gressløk, men du kan servere de helt som de er hvis du vil.

Perlepoteter med rogn og rømme

Perlepoteter med rogn og rømme er en enkel men veldig smakfull snack, eller nydelig tilskudd til tapasbordet. Når nypotetene er i sesong, kan du gjerne benytte deg av de, men perlepoteter fra Bjertnæs & Hoel er heldigvis å få tak i året rundt, så denne retten kan du like gjerne servere på 17.mai som til sensommerfesten i august. Enkler enn dette blir det faktisk ikke.

Du trenger:

  • 200 g nykokte perlepoteter
  • Seterrømme
  • Rødløk
  • Dill
  • Rogn lodderogn/løyjorm/sikrognosv

Slik gjør du:

  1. Fordel de kokte potetene utover en tallerken
  2. Ha over seterrømme, finhakket rødløk og dill og topp med rogn

Perlepoteter
Perlepoteter med rogn og rømme – enklere blir det faktisk ikke.

Friterte poteter – eller Pommes de Adam

Friterte poteter passer utmerket som snacks, på tapasbordet eller som tilbehør til for eksempel burgermiddagen. Dette er Adams favoritt. Vi går faktisk så langt som å kalle de Pommes de Adam.

Du trenger:

  • 200 g små poteter kokt og skrelt
  • 1 dl hvetemel
  • 1 ts salt
  • 3 dl panko/Griljærmel/cornflakes
  • 3 egg
  • Salt
  • Olje til frityr

Slik gjør du:

  1. Bland hvetemel og salt og ha det, panko og egg i hver sin skål
  2. Ha først potetene i hvetemel, så i egg også i panko
  3. Varm opp frityroljen til 170-180 grader og frityrstek potetene til de er gyllenbrune
  4. Når de er ferdig, legger du de over på papir og krydrer med litt salt
  5. Perfekt å dyppe i en god dipp som for eks chilimajones

Friterte poteter
Friterte poteter – eller Pommes Adam som vi liker å kalle de.

Pommes Anna – eller Tiktok-fenomenet 15-hour potatoes

Har du fått med deg den siste trenden på Tiktok og Instagram? 15 hour-potatoes. Altså poteter som det tar (minst) 15 timer å lage. Det kan virke som en uoverkommelig oppgave, men vi kan love deg – det er verdt innsatsen! Disse kan du enten frityrsteke, eller steke ferdig i stekepanne med smør og olje, hvis du ikke er komfortabel med frityren.

Du trenger:

  • 8 bakepoteter
  • 200 g smør (du kan også bruke andefett)
  • salvie
  • Timian
  • Hvitløk
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du:

  1. Smelt smør med urter og hvitløk
  2. Kutt poetene i tynne skiver (bruk gjerne mandolin) og bland med smør (uten urt og hvitløk), litt salt og pepper og bland godt sammen.
  3. Ha i bakepapir i en ildfast form, og legg så potet skivene i lag på lag oppå hver andre. Dekk til med bakepapir på toppen.
  4. Stek i ovnen på 200 grader i ca 2 timer
  5. La potetene avkjøle seg litt på benken. Så skal de settes i press over natten. Dette gjør du ved å legge en annen form i omtrent samme størrelse oppå de stekte potetene. Legg noe tungt i den øverste formen. Du kan for eksempel bruke noen hermetikkbokser, eller en tung morter hvis du har. Sett i press på kjøl over natten.
  6. Kutt i ønsket form, og steik de sprø i pannen eller frityren.

Pommes Anna
Pommes Anna – tidskrevende, men så absolutt verdt ventetiden.

Potetgrateng

Hvem elsker ikke en skikkelig god potetgrateng? Dette er skikkelig festmat, og passer perfekt til en god lørdags- eller søndagsmiddag. Det finnes mange triks for å få potetgratengen ekstra god. Her koker vi potetene først, i en blanding av kraft og melk, før vi topper med rå poteter som får steke seg sprø i ovnen. Denne er verdt å prøve – vi lover!

Du trenger:

  • 350 g små poteter
  • 1 stk løk
  • 2 ss finhakket gressløk
  • 2 dl revet parmesan
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl fløte
  • 2 dl melk
  • 2 dl kraft av kylling eller grønnsak
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du:

  1. Kutt 250 g potet i biter, løk i tynne skiver, og stek til potetene er gylne
  2. Ha i finhakket hvitløk, og stek i et lite minutt, ha så på kraft, melk og fløte og la dette koke ned og at potetene er møre.
  3. Ha i parmesan og gressløk.
  4. Smak til med salt og pepper og ha over i en ildfast form.
  5. Kutt tynne skiver av 100 g potet, og legg i en vifte eller takstein form og bak i ovene på 220 grader i omtrent 20 minutter.

Potetgrateng
God, gammeldags potetgrateng – bare enda bedre.

Vil du ha enda flere potetoppskrifter?

Her finner du oppskrift på bakt potet – 80´s style.

Duchesspoteter – helgekos som passer perfekt til det meste.

Her får du oppskrift på friterte potetskall fylt med digg.