Røros rømmegrøt med karamellisert pære og hasselnøtter, servert med flatbrød og spekemat

Rørosmeieriet

Røros rømmegrøt

med karamellisert pære og hasselnøtter, servert med flatbrød og spekemat
Ny oppskrift
Under 35 min
6 Ingredienser
Rømmegrøt er norsk tradisjonsmat, og ble servert som festmåltid på sankthans. Den fløyelsmyke, fyldige grøten kommer til sin rett med salt spekemat til.

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktose
    ·
  • Hvete
    ·
  • Rug
    ·
  • Hasselnøtter
    ·
  • Melk

Basisvarer:
  • Hvetemel
  • salt
  • smør
  • sukker
Røros rømme
1 pakke
(Melk, Laktose)
Melk
4–5 dl
(Melk, Laktose)
Hvetemel
1 dl
(Hvete)
Salt
½ ts
Pære
1 stk
Hasselnøtter
½–1 pakke
(Hasselnøtter)
Smør
½ ss
(Melk)
Sukker
½ ss
Westfalerskinke
100 g
Flatbrød
2 pakke
(Hvete, Rug, Melk, Laktose)
Næringsbergening (per porsjon)
Energi:
973 kcal
Fett:
72 g
Karbohydrater:
55 g
Protein:
27 g
Allergeninformasjon

Allergener er ment som veiledende informasjon og tar utgangspunkt i ingrediensene og ikke «spor av». Du må selv sjekke innholdet på varene du mottar i matkassen

Slik gjør du

Tips fra kokken:

Hvis du ønsker kan du også servere smøret som skilte seg ut under koking til å ha på grøten.

Ha rømmen over i en kjele, og kok opp på middels varme under omrøring. Kok rømmen i 2 minutter. Bland inn ½ dl hvetemel, og rør kraftig. Skru ned varmen, og la rømmen småkoke på lav varme, i 2–3 minutter, til smøret kommer frem. Ta av litt av smøret med en øse eller spiseskje, og ta vare på det til senere (se tips). Rør inn ½ dl til med hvetemel, og spe på med 4–5 dl melk. Kok grøten under omrøring i 5–6 minutter. Smak til med ½ ts salt.
Skyll eller skrell pæren og del den i terninger. Varm opp en stekepanne til middels høy varme. Rist hasselnøttene i en tørr panne i 2–3 minutter til de blir litt gylne, og ta dem ut. Ha litt smør i stekepannen og stek pærebitene i 3–5 minutter, eller til de blir lett gylne på alle kanter. Strø over ½ ss sukker og vend rundt så sukkeret karamelliseres rundt pærebitene. Ha så i ½ ss smør og la det smelte inn i karamellen. 
Grovhakk hasselnøttene. Topp grøten med de karamelliserte pærene, karamellsjyen og hasselnøttene. Server spekeskinken og flatbrødet ved siden av.
Vel bekomme!