Sopp- og halloumiburger med potetkrem, soppsaus, stekt rosenkål og rødkål med eple

Kjøtt er en hovedingrediens i den tradisjonelle norske julen, og det er dermed ikke så enkelt å være husets vegetarianer. Som et alternativ til den årlige nøttesteken, har Adam satt sammen smakfulle og spennende vegetariske julemiddager som vil friste selv kjøttelskerne.

Potetkrem
Mandelpoteter, 300 g
Melk, 1 dl
Smør, 1 ss
Salt
Pepper

1. Skrell og kok mandelpotetene i 20-25 minutter, eller til de er gjennomkokte.
2. Sil vannet av potetene, ha dem tilbake i kjelen, og mos dem sammen med smøret. Spe på med melken, litt og litt, til potetkremen har ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

Soppsaus
Aromasopp, 200 gHvitløk, 2 fedd
Banansjalottløk, 1 stk
Rødvin, 1 dl
Grønnsaksbuljong, 1 pk
Crème fraîche, 1 pk
Gressløk, ½ pk
Vann, 2 dl
Soyasaus
Olje

1. Skrell hvitløken og løken. Kutt soppen, løken og hvitløken i små biter. Finhakk gressløken.
2. Varm opp en stekepanne med litt olje til middels høy varme, og stek løken, hvitløken og soppen i 3-4 minutter.
3. Tilsett rødvinen, og la det småkoke til vinen har kokt helt inn. Tilsett vannet og grønnsaksbuljongen, og la det hele småkoke i 10 minutter.
4. Ha i crème fraîchen og litt soyasaus og pepper, og kjør det hele sammen med en stavmikser. La sausen stå på lav varme frem til servering.
5. Vend inn gressløken rett før servering.

Sopp- og halloumiburgere
Aromasopp, 200 g
Halloumi, 50 g
Soyasaus, 2 ss
Maisstivelse, 1 ss
Hvetemel, 2 ss
Allehånde, ¼ ts
Malt muskattnøtt, 1 klype
Pepper
Olje

1. Kutt soppen i små biter, og skjær halloumien i små terninger.
2. Bland soppen og halloumien sammen med soyasausen, maisstivelsen, hvetemelet, allehåndekrydderet, den malte muskatnøtten og litt pepper i en skål. Form blandingen til to store eller fire små burgere.
3. Varm opp en stekepanne med litt olje til middels høy varme, og stek sopp- og halloumiburgerne i 3-4 minutter på hver side.

Rødkål med eple
Rødkål, 1 pk
Grønt eple, 1 stk

1. Kok rødkålen i ca. 5 minutter.
2. Kutt eplet i terninger, og vend det inn sammen med rødkålen rett før servering.

Stekte grønnsaker
Rosenkål, 50 g
Gulrot, 1 stk
Kålrot, 1 bit
Brokkolini, 4 stk

1.  Kutt rosenkålene i to, og kutt gulroten og kålroten i mindre biter
2.  Varm opp en stor stekepanne med litt olje til middels høy varme, og stek grønnsakene i ca. 5 minutter, eller til de er møre.