Smuldrepai med sommerens rabarbra

Kanskje du har en fin hageflekk hvor det vokser rabarbra, eller kanskje de selger stilkene på nærbutikken din nå i sesongen. Denne flotte sommergrønnsaken kan brukes til så mangt, som for eksempel hjemmelaget suppe, saft, bakverk og desserter. Vår versjon er en deilig smuldrepai!

Rabarbrakompott:

  • 600 g rabarbra
  • 2 dl sukker
  • Bakepapir

Topping:

  • 50 g havregryn
  • 50 g hvetemel
  • 50 g sukker
  • 70 g kjøleskapskaldt smør

Sett stekeovnen på 180 grader.

Rabarbrakompott: Skrell rabarbrastilkene, og ta vare på litt av skrellet. Kutt stilkene i ca. 10 cm lange staver. Legg stavene i en stekepanne, og varm dem på middels høy varme til væsken fra rabarbraen slipper ut. Skru ned til middels varme og strø over 2 dl sukker. Smak til med mer sukker om ønskelig. Ha på lokk, og la blandingen trekke i 10-15 minutter.

Topping: Skjær smøret i terninger, og bruk hendene til å smuldre smøret, melet, havregrynene og sukkeret sammen i en bolle. Hell rabarbrakompotten over i en paiform, men la litt av væsken være igjen i stekepannen. Dekk rabarbrakompotten med toppingen, og stek paien midt i ovnen i ca. 30 minutter. Rabarbrasirup: Varm opp resten av rabarbravæsken i stekepannen, og tilsett skrellet du har spart på. Gi blandingen et oppkok, og la den småkoke til den blir en sirup. Server paien varm sammen med sirupen og vaniljeis.

For gluten- og laktosefri versjon: Erstatt hvetemelet med 100 g jyttemel, bruk glutenfrie havregryn og laktosefritt smør, og server med laktosefri is.

Tips: Bruk en paiform med omkrets på ca. 23 cm.