Slik bruker du olivenolje

Slik bruker du olivenolje

Etter vi har vært i fantastiske Italia har vi alle fått stor kjennskap til god olivenolje. Adam ønsker gjerne å dele litt kunnskap med dere.

Vi i Adams Matkasse var så heldige å fikk besøke Renzo Baldaccini som har en olivengård i åsene rundt Lucca i Toscana. Hos Renzo høster de olivenen allerede i november, derfor får oljen det karakteristiske gull-grønnlige skjæret. Selv om olivenfrukt vanligvis er fullmoden i januar, kommer den fineste oljen fra vinterherdige trær, med tidligere modningsgrad. Ikke minst har de økologisk produksjon, med tre hester som vandrer rundt mellom oliventrærne sikrer Renzo seg en god avling på en naturlig, og økologisk måte. Olivenolje blir fremstilt ved kaldpressing av nyhøstede oliven, uten bruk av kjemikalier eller kunstige smaksstoffer. «Extra virgin» er olivenoljen som kommer fra den første kaldpressingen og er oljen som har best kvalitet. Det innebærer flere vitaminer og antioksidanter, i tillegg til bedre smak.

Hvorfor er olivenolje bra for deg? Olivenolje er kjent for å ha meget høy næringsverdi og er svært rik på vitaminer, mineraler og naturlige fettsyrer. Dersom du bruker olivenolje regelmessig i matlagingen din kan du oppnå helseeffekter som bedre fordøyelse og redusert sjanse for blodpropp, diabetes og hjerte- og karsykdommer senere i livet. Olivenolje er umettet fett som er det vi trenger mer av i kostholdet vårt, i motsetning til det mettede fettet som vi i dag har for mye av. Som andre oljer er også olivenolje rik på de viktige fettsyrene Omega 3 og 6. Disse er livsviktige for oss, ettersom kroppen ikke lager dem selv.

Hvordan bruke olivenolje?

Veldig mange bruker olivenolje blant annet til steking på høy varme i stedet for eksempelvis smør. Det er olivenoljen i utgangspunktet ikke beregnet for. Dersom du kun skal steke på lav varme fungerer olivenoljen bra, men dersom det er snakk om høy varme er rapsolje langt bedre. Olivenolje er først og fremst ideell til bruk i dressinger og salt bakst som focaccia og pizzadeiger. Spesielt Extra Virgin-olje har en markant smak som egner seg veldig bra til for eksempel bruchetta. Tommelfingerregelen er at jo tidligere olivenen er innhøstet, jo tydeligere smak setter den på oljen.

Renzo og Adam ønsker å dele ut en Extra Vergine Oliva oil fra Lucca, til to heldige lesere. Alt du trenger å gjøre er å delta på vår konkurranse på Facebook, og Renzo sin prisvinnende olivenolje kan bli din.


Siste poster

Kremet risoni med kantareller

Kremet risoni med kantareller

LES MER
Syltede kantareller og rødløk

Syltede kantareller og rødløk

LES MER
Sopp og bær - månedens smak i september

Sopp og bær - månedens smak i september

LES MER
Hvordan koke blomkål?

Hvordan koke blomkål?

LES MER