Ramsløk ute i naturen

Ramsløk - månedens smak april

En reise blant Norges spiselige naturskatter hadde ikke vært komplett uten en tur innom den. Ramsløken. Den dufter av hvitløk og vår. Den stikker ivrig sine hvite stjerneformede blomster opp, opp fra skogsklaringen og lokker på oppmerksomheten vår. For den er en skatt. Ikke vanskelig å forstå at den har tatt Norge med storm den siste tiden. Du kan knapt gå inn i en butikk eller åpne et matmagasin. Så er den der. Den som av mange kalles vår ville hvitløk. Men om vi skulle få velge en ting å bruke den i, er det nok i aiolien. En norsk variant helt enkelt. Eller ja, kanskje to ting, da, for å dekorere boullabaisen med de vakre grønnhvite blomstene, det kan vi ikke se bort ifra. Og om ikke det er imponerende enkelt, så vet ikke vi.

Smak av ramsløk

I april finner du blant annet saftig indre­filet av svin med frisk reddiksalat og balsamico­bakte gulrøtter på menyen hos oss. Retten serveres med rik potetsalat, smakssatt med fyldig ramsløkaioli. En perfekt måte å nyte smaken av nordens hvitløk.

Oppkuttet ramsløk og ramsløkpesto på et skjærebrett

Den ville ramsløk­pestoen

Denne hvitløksduftende, viltvoksende veksten har blitt veldig populær den siste tiden. Hvis du ikke plukker den selv, får du kjøpt ramsløk i velassorterte matbutikker i sesong. Hør med din lokale kolonial, kanskje de kan bestille det for deg? Hvis du ikke får tak i ramsløk, kan du bruke gressløk i denne oppskriften. 

100 gram ramsløk 

50 gram ristede kjerner eller nøtter, for eksempel gresskarkjerner eller hasselnøtter 

50 gram hard hvitost, for eksempel parmesan eller Holtefjell XO 

1–1½ dl olje 

Salt 

Pepper 

Sllik gjør du

  1. Skyll og kutt ramsløken i strimler.
  2. Rist kjernene eller nøttene i en varm og tørr stekepanne.
  3. Kutt osten i mindre biter.
  4. Ha ramsløken, osten og nøttene eller kjernene i en blender eller foodprossesor. Kjør det godt sammen, og hell i oljen. Kjør blandingen jevn, og smak til med salt og pepper. Ha pestoen over på små Norgesglass. 

Siste poster

Kål

Kål

LES MER
Adams julemiddagstips

Adams julemiddagstips

LES MER
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

LES MER
Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

LES MER