Spennende mat du finner i naturen!

Spennende mat du finner i naturen!

Visste du at fra gammelt av var det vi ser på i dag som ugress, viktige tilskudd til kostholdet!

Vekster fra naturen ble brukt både som kosttilskudd og medisin, uten at man alltid visste hvordan eller hvorfor de virket. Etter industrialiseringen har ville vekster fra naturen fått mindre betydning i matlagingen. Men hvis en derimot lærer seg hvilke planter og bær som er spiselig og hvilke en bør holde seg unna, kan mange ville vekster bli et spennende og friskt tilskudd til hverdagsmaten.

For eksempel kan løvetann, meldestokk, skvallerkål, bøkeblad og markjordbær være gode i salat, og ramsløk kan brukes på samme måte som hvitløk. Sesongen til de ulike ville vekstene kan derimot variere noe fra år til år og sted til sted. Mange planter kan nok ha en tidligere sesong i år enn normalt siden det har vært en tidlig sommer med høy varme de fleste steder i landet. Viltvoksende grønne planter i Norge også har et svært høyt innhold av antioksidanter, det er jo et godt argument i seg selv til å gå ut å plukke planter!

Vi har sett litt mer på “ugresset” Vassarve!

Vassarve er en av verdens mest utbredte planter, og et kjent “ugress” for de fleste. Men har du brukt den i mat før? Vassarve er en relativt frisk plante og er mild på smak. Den kan brukes alene eller blandet i en salat. Den er god oppkuttet i dressing med for eksempel yoghurt eller rømme. Vassarve er rik på blant annet C-vitamin og kalium.

C-vitamin er et kraftig antioksidant som beskytter mot frie radikaler, samtidig som C-vitamin inngår i dannelse av bindevevsprotein som er bestanddel i hud, sener, skjelett og tenner, og hjelper opptaket av jern. Vassarve er også rik på kalium som er godt for hjertehelsen siden økt kalsiuminntak kan redusere blodtrykket.

Vassarven tåler ikke så godt å være lenge uten vann, så det er best å bruke den med det samme du pukker den. Lykke til!

Test ut mat fra naturen, du kommer til å bli positivt overrasket,

– hilsen fra Adam og menyteamet


Siste poster

Kål

Kål

LES MER
Adams julemiddagstips

Adams julemiddagstips

LES MER
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

LES MER
Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

LES MER