Luftige hveteboller

Luftige hveteboller

Det er ikke mye som slår lukten av nystekte boller. Her har du oppskriften på det vi mener er verdens beste boller! Følg grunnoppskriften eller prøv deg på skillingsboller, rosinboller eller sjokoladeboller. Her finner du garantert din bollefavoritt!

Til hveteboller trenger du:

 • 100 g smør
 • 4 dl melk
 • 1,5 dl sukker
 • 2 ts kardemomme
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts salt
 • 50 g fersk gjær eller en pose tørrgjær
 • 6-8 dl hvetemel

Slik gjør du:

 1. Smelt 100 g smør i en kjele.
 2. Bland sammen sukker, kardemomme, bakepulver, salt og halvparten av melet i en bakebolle. Dersom du bruker tørrgjær blandes dette inn sammen med resten av tørrvarene.
 3. Ha 4 dl melk over i kjelen når alt smøret har smeltet. Blandingen av smør og melk skal holde 37-40 grader. Et godt tips til å kjenne om det er varmt nok, er å dryppe en dråpe på håndleddet. Dersom den verken er kald eller varm er temperaturen rett.
 4. Dersom du bruker ferskgjær blandes denne inn i melk- og smørblandingen før du setter til det tørre. Ha melken og smøret over i en bolle og smuldre fersk gjær over. Rør til gjæren har løst seg opp, og rør så inn tørrvarene.
 5. ersom du bruker tørrgjær kan du helle melk- og smørblandingen over bakebollen med alle tørrvarene.
 6. Rør godt og spe på med mer mel underveis til deigen har en fin konsistens. Deigen skal ikke være klissete, men heller ikke for tørr. Bruk en kjøkkenmaskin dersom du har det tilgjengelig, eller bruk hendene til å elte deigen.
 7. Hev deigen et lunt sted i ca. 45 min. Ha plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle over bakebollen.
 8. Ha godt med mel på bordet eller benkeplaten, og bruk en slikkepott for å få all deigen ut av bakebollen. Elt deigen godt, del opp i biter og rull ut 16 stk runde hveteboller.
 9. Sett stekeovnen på 225 grader. Legg bollene på et stekebrett og la dem etterheve mens du venter på at ovnen blir varm.
 10. Pensle bollene med et pisket egg eller litt melk. Stek dem i ovnen i 12-16 min. Følg godt med sånn at de ikke brenner seg. Bollene er ferdig når de har fått en gyllen farge. Avkjøl på rist. Nyt bollene!

Bergenske skillingsboller

Følg samme fremgangsmåte som når du lager hveteboller, men kjevle ut deigen i stedet for å rulle ut bollene. Ha godt med mel under deigen og kjevle ut til den har en 1 cm tykkelse. Smør med godt smør og strø kanel og sukker over. Rull sammen deigen til en pølse og del i 16 like store biter.

Skoleboller med glasur og kokos

Følg samme fremgangsmåte som når du lager hveteboller, rull dem ut og etterhev dem. Før de skal inn i ovnen trykker du en liten fordypning i toppen av alle bollene og fyller det med vanilje- eller eggekrem. Vanilje- og eggekrem kan du kjøpe ferdig på butikken, eller selv lage fra bunn. Stek bollene og la dem kjøle seg ned. Bland sammen melis og vann til en tyktflytende glasur. Fordel glasuren rundt vanilje- eller eggekremen på alle bollene. Dryss revet kokos over før glasuren stivner.

Rosinboller

Følg samme fremgangsmåte som når du lager hveteboller, men ha rosiner over i deigen når du elter den. Følg samme fremgangsmåte for steking av bollene.

Sjokoladeboller

Følg samme fremgangsmåte som når du lager hveteboller. Skjær en plate melke- eller kokesjokolade i store biter. Legg en bit i hver bolle når du ruller dem ut. Følg samme fremgangsmåte for steking av bollene.


Siste poster

Kål

Kål

LES MER
Adams julemiddagstips

Adams julemiddagstips

LES MER
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

LES MER
Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

LES MER