Krydder det lukter jul av
Krydder fra Det fjerne østen har smaksatt julematen vår i flere hundre år. Kardemomme, kanel, stjerneanis, nellikspiker og ingefær. Julekrydder er krydder vi bruker igjennom hele året i Norge. Det er ikke før de blandes sammen at lukten og smaken minner om julen. En av mine favoritter er ekte Ceylonkanel. Den aromatiske barken smaker godt i det aller meste. En annen favoritt er kryddernellik, eller nellikspiker. Mange assosierer denne med appelsinene som henger i vinduene ved juletider. Visste du at nellikspikeren faktisk er tørkede blomsterknopper, og at den også kan brukes i julegløgg? I tillegg til nellikspikeren, har jeg alltid ekte vanilje, Ceylonkanel, hel stjerneanis, fersk ingefær og litt appelsinskall i gløggen. Med ønske om en god og aromatisk jul!
![Image alt text](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcdn.sanity.io%2Fimages%2Fh56zgnhl%2Fadams-matkasse%2F2ed06be9c92e19df0b0de44c6344371fc34138a4-6720x4480.jpg%3Ffit%3Dmax%26auto%3Dformat&w=3840&q=75)
Chai med ristede julekrydder
Chai betyr te. Denne aromatiske teen, som er brygget på ristet krydder og svart te, kommer fra India. Når du rister krydderet som du skal ha i teen, kommer krydderets aroma bedre frem, og hele kjøkkenet lukter jul.
Til 1 liter julechai trenger du
2–3 ss chai masala-miks (kardemomme, stjerneanis, kanelstang, pepper, nellikspiker og malt ingefær)
2–3 ss svart te
5 dl vann
5 dl melk
honning
Slik gjør du
- Bland sammen 3 ss hel kardemomme, 5 hele stjerneanis, 1 kanelstang, 1 ts hel pepper og 1 ts hele nellikspikere i en skål.
- Varm opp en stekepanne til middels varme, og rist krydderet i et par minutter. Du kan også riste krydderet i stekeovnen på 180 grader varmluft i 5–10 minutter.
- Mal krydderet i en morter, og bland 1 ts malt ingefær inn i chai masala-miksen.
- Ha 2–3 ss av chai masala-miksen, 2–3 ss svart te, 5 dl vann, 5 dl melk og ønsket mengde av honningen i en kjele, og kok opp. Skru ned varmen på platen, og la julechaien småkoke i 3–4 minutter. Pass på så den ikke svir seg. Sil av chaien før servering.