Julens sopp- og linsestek

Julens sopp- og linsestek

Sopp- og linsestek er ordentlig grønn festmat. Ønsker du et vegetarisk alternativ til noen av julens mange festmiddager, er dette et smakfullt alternativ du kan imponere med. Kutt gjerne et fint mønster i butterdeigen, for en ekstra stjerne i boka.

Slik lager du innbakt sopp- og linsestek

Ingredienser:

  • 1 stk gul løk
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 1 ss frisk timian (evt tørket)
  • 1 ss frisk rosmarin (evt tørket)
  • 400g aromasopp
  • 100g grønnkål
  • 2 pk grønne linser
  • 2 ss tomatpurè
  • 1 dl grønnsakskraft (evt 1 dl vann + buljong)
  • 4 ss soyasaus
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 6 plater butterdeig
  • 2 stk poteter
  • 1 egg
  • Mel

Slik gjør du:

  1. Ta platene med butterdeig ut av fryseren, og fordel butterdegplatene utover et stekebrett dekket med bakepapir, og la de tine i omtrent 15 minutter.
  2. Skrell og finhakk løken og hvitløken. Finhakk timianen. Grovhakk aromasoppen. Riv grønnkålbladene av den grove stilken, og finhakk den. Hell laken av linsene, og skyll dem i kaldt vann.
  3. Varm opp stekeovnen til 220 grader. 
  4. Varm opp en stor kjele til middels høy varme, og ha i litt olje. Stek soppen i 3-4 minutter, eller til den er gyllen. Stek gjerne soppen i to omganger. Vend så inn løken, hvitløken og grønnkålen, og stek videre i 2-3 minutter. Tilsett 2 ss tomatpurè, og la steke i omtrent 1 minutt. Vend så inn linsene, 1 dl grønnsakskraft og 4 ss soyasaus. La det koke til nesten all væsken er fordampet. Vend inn timian og rosmarinen og smak til med omtrent 2 ss balsamicoeddik, salt og pepper.
  5. Strø litt mel på kjøkkenbenken, og fordel de tinte butterdeigsplatene i 2 rader med 3 butterdeigsplater under hverandre slik at de former en rektangel. Legg dem litt over hverandre, og press skjøtene sammen, Dryss litt mel over, og kjevle ut til en deig på omtrent 40 x 50 cm. Legg så butterdeigen over på stekebrettet med bakepapir.  
  6. Del potetene i tynne skiver, og fordel potetskivene i midten av butterdeigen. Fordel så soppfarsen over potetene, og avslutt med enda et lag med poteter. Brett butterdeigen over soppfarsen og potetene, ha gjerne butterdeigen litt stramt rundt fyllet. Pensle skjøten med et sammenvispet egg og press skjøten sammen slik at den er lukket. Snu linse- og soppsteken slik at skjøten vender ned for et ekstra pent resultat. 
  7. Pensle sopp- og linsesteken med resten av egget, og stek den i ovnen i omtrent 45 minutter. La den hvile i 5-10 minutter før servering. Del den forsiktig i skiver med en brødkniv. 

Server gjerne med tilbehør som rosenkålsalat, rotgrønnsakskaker, rødkål og en beurre rouge (rød smørsaus).

Så er det bare å nyte en god og grønn julemiddag.


Siste poster

Rosenkålsalat med appelsin, tranebær og hakkede hasselnøtter

Rosenkålsalat med appelsin, tranebær og hakkede hasselnøtter

LES MER
Julens sopp- og linsestek

Julens sopp- og linsestek

LES MER
Ribbeoppskriften kokkene bruker

Ribbeoppskriften kokkene bruker

LES MER
Helstekt kalkun med stuffing, mandelpoteter og hjemmelaget saus på kraft

Helstekt kalkun med stuffing, mandelpoteter og hjemmelaget saus på kraft

LES MER