Hvordan koke blomkål?

Hvordan koke blomkål?

Denne spiselige, blomsterlignende buketten er en fryd for både øye og gane. Blomkålen er svært populær i vegetariske retter, og som den allsidige grønnsaken den er kan du både bake, steke, koke og dampe blomkålen. Her forteller vi deg hvordan.

Slik går du frem for å koke blomkål:

  1. Kok opp nok vann i en stor kjele, nok til å dekke blomkålen.
  2. Skjær bladene av blomkålen.
  3. Skjær blomkålen i biter (eller gå rett til neste steg hvis du ønsker å koke blomkål hel).
  4. La blomkålen koke i 7-9 minutter. Koker du blomkålen hel, blir koketiden litt lengre.
  5. Stikk en kniv eller gaffel i blomkålen for å kjenne om den er ferdigkokt — glir den lett igjennom, er den ferdig.
  6. Hell av kokevannet og server.

Hvis du ønsker, kan du bruke kokt blomkål som ingrediens i andre gode retter, for eksempel i blomkålsuppe, i blomkålpuré eller i en rett som gratinert blomkål med bacon. Ønsker du bare en mer spennende vri på den kokte blomkålen, kan du prøve deg på å smørdampe blomkål.

Hvordan tilberede smørdampet blomkål?

Smørdampede grønnsaker er friskt og deilig tilbehør til hovedretten, enten du skal servere svin, storfe eller fisk. Smørdampet blomkål er også veldig enkelt å tilberede.

Slik går du frem:

  1. Hell vann i en panne eller kjele slik at det dekker bunnen, og kok opp dette.
  2. Skjær av bladene på blomkålen og knekk av for hånd eller skjær den i mindre buketter.
  3. Legg blomkålbukettene oppi kjelen med en smørklatt og damp i omtrent 5 minutter.
  4. Ha blomkålen i en skål og server gjerne med eplebiter.

Hvordan lage bakt blomkål?

Som den allsidige grønnsaken den er, kan du også ovnsbake blomkål. Strø på noe deilig krydder og parmesan før du putter den i ovnen, og du kan nyte helstekt blomkål både som en deilig selvstendig vegetarrett, eller som tilbehør til både kjøtt og fisk.

Slik går du frem:

  1. Sett ovnen på 220 grader
  2. Skjær av bladene og nederste del av blomkålen, slik at den står rett.
  3. Gni inn blomkålen med olivenolje.
  4. Bland sammen ønsket krydderblanding, og sprinkle over blomkålen.
  5. Sett i ovnen i omtrent 25 minutter.
  6. Før servering kan du gjerne også helle på en dressing, for eksempel av yoghurt naturell, sitronsaft og vårløk.

Helbakt blomkål kan virkelig få spille hovedrollen på et festbord. Her får du oppskrift på en spennende variant som til og med kan serveres som et vegetarisk innslag til julemiddagen - eller andre festlige anledninger, nemlig helbakt blomkål med ertekrem, sitronmajones, gresskarkjerner og blomkål.

Som den allsidige grønnsaken den er, kan blomkålen brukes til så mye mer. Hva med en rask og enkel blomkålsnack? Stek biter av blomkålen i ovnen med deilig krydder. Prøv deg gjerne frem og smak til slik du liker det best.


Siste poster

Kremet risoni med kantareller

Kremet risoni med kantareller

LES MER
Syltede kantareller og rødløk

Syltede kantareller og rødløk

LES MER
Sopp og bær - månedens smak i september

Sopp og bær - månedens smak i september

LES MER
Hvordan koke blomkål?

Hvordan koke blomkål?

LES MER