Helstekt kveite - kjempegodt, smakfullt og imponerende!

Helstekt kveite - kjempegodt, smakfullt og imponerende!

Denne uken fikk vi tak i en kveite på hele 3 kg, og siden det var fiskens dag (6. mars) passet det utmerket å eksperimentere med fisk på kjøkkenet! Kveiten er en smakfull fisk som passer utmerket til å steke hel i ovnen. Har du lyst til å lage denne retten, ta kontakt med din nærmeste fiskeforhandler og få bestilt en hel kveite. Bergen ca. 1 uke på bestillingen.

Saltbakt kveite

  • 500 g grovsalt
  • 1 stk kveite 3-4 kg

Sett stekeovnen på 130 grader. Tørk kveiten med tørkepapir, og bruk en saks til å klippe av finnene og halen. Fordel halvparten av saltet utover et stekebrett med bakepapir. Legg kveiten oppå saltet, og fordel resten av saltet jevnt utover fisken. Stek kveiten i ovnen i 1-1,5 time, eller til den har en kjernetemperatur på ca. 52 grader.

Smørsaus

  • 1 sjalottløk
  • 1 bunt gressløk
  • 150 g smør
  • 2 dl hvitvin
  • ½ dl fløte
  • salt
  • ½ sitron
  • 50 g lodderogn

Skrell og finhakk sjalottløken, og finhakk gressløken. Kutt smøret i terninger. Varm opp en kjele med litt olje til middels høy varme. Stek løken i 1-2 minutter, til den er blank. Tilsett hvitvinen, og la den redusere til ca. 1/3. Ha i fløten, og la det hele koke i et lite minutt. Ta kjelen av platen, og visp inn smørterningene. Smak til med salt og sitronsaft, og vend inn gressløken og rognen rett før servering.

Stekt nykål

  • 1 kg nykål
  • 1 hvitløksfedd
  • olje
  • salt
  • pepper
  • 1 ss smør

Kutt nykålen i 8 båter, og knus hvitløksfeddet med skallet på. Varm opp en stekepanne med litt olje til høy varme. Ha kålen og hvitløken i pannen, og stek kålen i 2-3 minutter på hver side. Krydre med salt og pepper. Ha 1 spiseskje smør i pannen det siste minuttet av steketiden, og bruk en spiseskje til å øse det smeltede smøret over kålen mens den steker.

Grønnsaker

  • 500 g asparges
  • 1 bunt reddiker
  • 300 g aspargesbønner
  • 1 grønt eple
  • 1 ss smør
  • salt

Fjern endene på aspargesene, og kutt hver asparges i ca. 4 biter. Kutt reddikene og aspargesbønnene i to, og kutt eplet i terninger. Varm opp en kjele med 1 spiseskje smør til middels høy varme. Stek aspargesene, reddikene og aspargesbønnene i 3-4 minutter. Ha i epleterningene det siste minuttet av steketiden. Smak til med salt.


Siste poster

Tomat, agurk og salat - månedens smak i juli

Tomat, agurk og salat - månedens smak i juli

LES MER
Vaniljeglasert kålrot

Vaniljeglasert kålrot

LES MER
Syltet rødløk

Syltet rødløk

LES MER
Adams sommerquiz

Adams sommerquiz

LES MER