Helstekt kveite - kjempegodt, smakfullt og imponerende!

Helstekt kveite - kjempegodt, smakfullt og imponerende!

Denne uken fikk vi tak i en kveite på hele 3 kg, og siden det var fiskens dag (6. mars) passet det utmerket å eksperimentere med fisk på kjøkkenet! Kveiten er en smakfull fisk som passer utmerket til å steke hel i ovnen. Har du lyst til å lage denne retten, ta kontakt med din nærmeste fiskeforhandler og få bestilt en hel kveite. Bergen ca. 1 uke på bestillingen.

Saltbakt kveite

  • 500 g grovsalt
  • 1 stk kveite 3-4 kg

Sett stekeovnen på 130 grader. Tørk kveiten med tørkepapir, og bruk en saks til å klippe av finnene og halen. Fordel halvparten av saltet utover et stekebrett med bakepapir. Legg kveiten oppå saltet, og fordel resten av saltet jevnt utover fisken. Stek kveiten i ovnen i 1-1,5 time, eller til den har en kjernetemperatur på ca. 52 grader.

Smørsaus

  • 1 sjalottløk
  • 1 bunt gressløk
  • 150 g smør
  • 2 dl hvitvin
  • ½ dl fløte
  • salt
  • ½ sitron
  • 50 g lodderogn

Skrell og finhakk sjalottløken, og finhakk gressløken. Kutt smøret i terninger. Varm opp en kjele med litt olje til middels høy varme. Stek løken i 1-2 minutter, til den er blank. Tilsett hvitvinen, og la den redusere til ca. 1/3. Ha i fløten, og la det hele koke i et lite minutt. Ta kjelen av platen, og visp inn smørterningene. Smak til med salt og sitronsaft, og vend inn gressløken og rognen rett før servering.

Stekt nykål

  • 1 kg nykål
  • 1 hvitløksfedd
  • olje
  • salt
  • pepper
  • 1 ss smør

Kutt nykålen i 8 båter, og knus hvitløksfeddet med skallet på. Varm opp en stekepanne med litt olje til høy varme. Ha kålen og hvitløken i pannen, og stek kålen i 2-3 minutter på hver side. Krydre med salt og pepper. Ha 1 spiseskje smør i pannen det siste minuttet av steketiden, og bruk en spiseskje til å øse det smeltede smøret over kålen mens den steker.

Grønnsaker

  • 500 g asparges
  • 1 bunt reddiker
  • 300 g aspargesbønner
  • 1 grønt eple
  • 1 ss smør
  • salt

Fjern endene på aspargesene, og kutt hver asparges i ca. 4 biter. Kutt reddikene og aspargesbønnene i to, og kutt eplet i terninger. Varm opp en kjele med 1 spiseskje smør til middels høy varme. Stek aspargesene, reddikene og aspargesbønnene i 3-4 minutter. Ha i epleterningene det siste minuttet av steketiden. Smak til med salt.


Siste poster

Kremet risoni med kantareller

Kremet risoni med kantareller

LES MER
Syltede kantareller og rødløk

Syltede kantareller og rødløk

LES MER
Sopp og bær - månedens smak i september

Sopp og bær - månedens smak i september

LES MER
Hvordan koke blomkål?

Hvordan koke blomkål?

LES MER