Fastelavnsboller – en favorittoppskrift!

Fastelavnsboller – en favorittoppskrift!

Søndag 26. februar er det fastelavn, og da syns vi at alle kan unne seg ekstra gode boller! Her får du oppskriften på Adams beste fastelavnsboller – også med allergivennlige tvister.

Til de fastelavnsbollene trenger du:

14-18 boller

Hveteboller:

  • 50 g fersk gjær eller 1 pk tørrgjær
  • 4 dl melk
  • 100 g meierismør
  • 100 g sukker
  • 550 g hvetemel
  • 1 ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • ½ ts bakepulver
  • 1 egg til pensling

Krem:

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts ekte vaniljepulver
  • 2 dl vaniljekrem (kan sløyfes)
  • Melis til pynt

Ved allergier:

Bytt ut melk med vann, havre-, mandel- eller kokosmelk. Hvetemelet kan byttes til jyttemel, glutenfritt mel eller kokosmel. Gjerne en miks av de ulike typene, men husk å tilsette fiberhusk.

Slik gjør du:

  1. Smelt smør og rør inn melken. Ta kjelen av platen, og smuldre inn gjæren når blandingen har passelig temperatur (ca 37 grader).
  2. Ha alt det tørre i en bolle, og vend inn væsken. Dersom du bruker tørrgjær, blander du dette inn med det tørre først. Elt for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Blir deigen for klissete må du ha i litt mer hvetemel. Deigen skal være luftig, lett og smidig. Sett deigen på heving i minimum 30 minutter.
  3. Del deigen inn i ønskede størrelser, og trill ut runde hveteboller. Plasser bollene på et stekebrett med bakepapir under, og hev i ca. 30 minutter på et lunt sted.
  4. ollene stekes på 225 grader i 8-12 minutter, tiden avhenger av størrelse på bollene og type ovn. Du kan velge å pensle bollene med egg før du setter dem inn, eller etter halve tiden i ovnen er gått.
  5. Ta bollene ut av ovnen når de er gylne utenpå. La dem avkjøles på en rist.
  6. Pisk sammen fløte og vaniljepulver i en stor bolle. Visp slik at det kommer mye luft til. Noen liker å blande inn litt vaniljekrem for ekstra smak. Det er også godt å røre inn bær eller syltetøy i kremen. Her er det bare fantasien som setter grenser!
  7. Skjær hvetebollene i to, og fyll dem med krem. Dryss melis over bollene, og server!

Tips!

Dersom du ikke har tid til å heve bolledeigen: Trill ut bollene når deigen er ferdig, og sett dem på et stekebrett og pensle med egg. La de stå i romtemperatur så lenge du kan (helst 30 min). Sett så bollene i en kald ovn, og sett den på 250 grader. Da hever de seg også i ovnen, og får samme gylne farge. Pass på bollene slik at de ikke blir brent.


Siste poster

Kremet risoni med kantareller

Kremet risoni med kantareller

LES MER
Syltede kantareller og rødløk

Syltede kantareller og rødløk

LES MER
Sopp og bær - månedens smak i september

Sopp og bær - månedens smak i september

LES MER
Hvordan koke blomkål?

Hvordan koke blomkål?

LES MER