Adams Pavlova til 17. mai

Alle elsker Pavlova! Her er vår favorittoppskrift på 17. mai-kaken!

Marengsbunn:

  • 200 g eggehviter (fra ca. 6 romtempererte eggehviter)
  • 300 g sukker
  • 1 ts sitronsaft
  • 2 ss maisenna
  • sprøytepose

Sett stekeovnen på 150 grader varmluft.

Ha eggehvitene i en helt ren og tørr bolle og pisk dem luftige med en kjøkkenmaskin eller en håndmikser. Øk deretter hastigheten og tilsett litt og litt sukker. Pisk eggehvitene og sukkeret i 5-10 minutter med kjøkkenmaskin (lenger med håndmikser), til røren er tykk og blank og ikke faller ut når du snur bollen opp ned.

Sikt maisennaen over den ferdige marengsrøren og vend forsiktig den og sitronsaften inn i røren med en slikkepott.

Kle et stekebrett med bakepapir, og sett en høy rund skål i midten. Hell marengsrøren over i en sprøytepose. Sprøyt små marengstopper innerst ved skålen, fjern skålen, og lag bunnen med å sprøyte små topper utover og oppover slik som på bildet. Du kan også lage en pavlovabunn uten hull i midten.

Skru ned temperaturen på ovnen til 120 grader, og stek marengsbunnen i ovnen i ca. 1 time.

Avkjøl marengsbunnen på kjøkkenbenken.

Lag den gjerne et par dager før 17. mai og oppbevar den i romtemperatur. Da blir bunnen enda seigere og sprøere, og du får mer tid til å gjøre andre ting på den store dagen.

Vaniljekrem:

  • 2,5 dl melk
  • 4 stk eggeplommer (ta vare på plommene som du skiller fra eggehvitene)
  • 3 ss sukker
  • 1 ss maisenna
  • 1 vaniljestang eller ½ ts vaniljepulver

Krem:

  • 2 dl kremfløte
  • 1 ss sukker
  • Forslag til pynt:
  • Ferske bær (vi har brukt jordbær, blåbær, bringebær, bjørnebær, granateple og rips)
  • Fersk sitronmelisse eller mynte
  • Melis

Vaniljekrem: Del vaniljestangen i 3-4 biter, og skrap ut frøene. Kok opp melken, sukkeret, vaniljestangen og frøene i en kjele. Bland sammen maisennaen og eggeplommene i en bolle. Tilsett melkeblandingen, litt og litt, mens du rører godt. Ta ut vaniljestangbitene, og hell blandingen tilbake i kjelen. La blandingen varmes opp til rett under kokepunktet mens du rører. Ha deretter kremen over i en liten skål, og la den kjøle seg ned til romtemperatur. Dekk gjerne skålen med litt plastfolie når kremen har kjølt seg ned. Før du skal blande vaniljekremen med den piskede kremen kan du kjøre den kjapt sammen med en stavmikser og tilsette et lite dryss salt.