Adams helgetips: Juicefrokosten som gir deg sunn energi!

Adams helgetips: Juicefrokosten som gir deg sunn energi!

Juicing – den sunne høstdrikken

Juicing er å presse saften eller juicen fra vannholdige frukter og grønnsaker. Frukt og grønnsaker er bra for oss, og helst skulle vi hatt mye mer enn 5 om dagen! Ferskpresset juice er perfekt for deg som synes det kan bli en utfordring å få i deg minst fem porsjoner frukt og grønt i hverdagen, eller for deg som synes ferskpresset juice rett og slett smaker helt himmels.

Både frukt og grønnsaker er gode i juice. Vi synes det smaker spesielt godt å kombinere søte og syrlige frukter med grønnsaker som for eksempel gulrot, ingefær og rødbeter. Grønnsaker inneholder generelt mindre fruktsukker enn frukt, og ved å blande inn grønnsaker vil juicen gi en lavere blodsukkerstigning, og et bredere spekter av næringsstoffer. Å “juice” grønnsaker kan også være gunstig for dem som sliter med å få i seg tilstrekkelig med grønnsaker i løpet av dagen.

Du trenger en juicemaskin for å lage juice. Du kan også bruke en blender på mange av råvarene, men da blir konsistens tykkere og ikke en ren juice.

Mange bruker ofte en kombinasjon av juicer og blender for å få et perfekt resultat og gode kombinasjoner av råvarer. Kombinasjonen blir ofte kalt juicesmoothies. Siden det er noen frukt og grønnsaker du ikke bør ha i din juicer, må du huske å lese bruksanvisningen for juicemaskinen din nøye, så du vet hva du ikke kan ta oppi den.

Det er ikke nødvendig å kaste vekk det som ikke blir juice. Mange av resten du får etter å ha brukt juicemaskinene din er en god fibermiks av frukt og grønt. Brukt det gjerne i ulike bakverk som brød, knekkebrød, vafler, pannekaker, røsti og kaker.

En juice trenger ikke alltid å være kald – prøv å varme ulike juicer sammen og lag et deilig høstbrygg til kalde kvelder! Men husk at det ikke er alt som skal varmebehandles, og at næringsstoffer er sensitive for varmebehandling og dermed kan tape seg litt.

Et tips kan være å skjære frukten og grønnsakene om kvelden, så går det kjapt å lage juice om morgenen. Eventuelt kan du lage juicen om kvelden – men vær oppmerksom på at den kan miste litt av den friske smaken ved å stå over natten.

Ferskpresset juice er ikke tilsatt salt og sukker, og inneholder ikke E-stoffer eller andre kunstige smakstilsetninger og fargestoffer. Den er 100% naturlig, vegetarisk og energigivende. En skikkelig velværeboost!

De fleste råvarene skal beholde skallet på i juicemaskinen om ikke annet er beskrevet. Dette fordi mange av næringsstoffene sitter rett under skallet, og det bør selvsagt komme med i juicen. Husk bare å skylle frukt og grønt før bruk!

Alle oppskriftene her er beregnet for to personer. Husk å skylle råvarene godt før bruk!

Menyteamet sine Topp To-oppskrifter for helgen er “Solrik start” og “Grønn glede”

Solrik start – frokostjuice

Appelsin, eple, ananas, gulrot, sitron og ingefær

Derfor er den sunn:

Appelsin:

Bidrar med mye C-vitamin og folat. Folat er spesielt viktig for kvinner i forbindelse med graviditet, siden folat er viktig for å forebygge ryggmargsbrokk hos fostre. Folat har også blant annet en positiv innvirkning på hjertehelsen, og de fleste av oss vil ha godt av å øke inntaket. C-vitamin virker som et kraftig antioksidant som beskytter cellene mot skade fra frie radikaler. C-vitamin hjelper også kroppen å ta opp jern, og er nødvendig for et sterkt bindevev.

Eple:

Også rik på C-vitamin og mange andre ulike plantestoffer som er positive for immunforsvaret og forebygging av ulike sykdommer. Eple er også omtalt som en av 20 “superfoods” som har vist seg spesielt gunstig for å forebygge en rekke sykdommer.

Gulrot:

Rik på blant annet beta-karoten, som virker som et antioksidant samtidig som kroppen kan omdanne beta-karoten til vitamin A, som er nødvendig for blant annet optimalt nattesyn, et effektivt immunforsvar og god celledeling.

Ananas:

Svært rik på antioksidanter, vitamin C, folat og et plantestoff som heter bromelain, som kan ha en betennelsesdempende effekt og en forebyggende virkning mot kreft.

Ingefær:

En av de mest antioksidantrike plantene vi har, samtidig som den kan ha en kvalmestillende effekt. Ingefær kan også ha betennelsesdempende egenskaper, noe som forskes på i forbindelse med lindring av revmatiske plager og forebygging av lidelser som kreft og hjerte-karsykdommer.

Solrik start – frokostjuice

Du trenger:

 • 2 stk epler
 • 2 stk appelsiner
 • 1/3 stk ananas
 • 2 stk gulrøtter
 • 1 ½ cm ingefær
 • 1/3 stk sitron

Del eplet i fire båter og fjern kjernehuset. Skjær vekk en del av skallet på appelsinen (det kan ofte gi en bitter smak) og del i båter. Skjær vekk skallet på ananasen, og del opp i mindre biter. Del gulrøttene i mindre deler, skallet kan gjerne være på. Sitronbiten kan gjerne være med skall, men ta vekk store steiner i sitronkjøttet. Til slutt skreller du ingefærbiten lett og deler i to.

Ha alt i en juicer. Hell så over på glass, gjerne med en isbit oppi, og nyt smaken av en solrik juice – den perfekte starten på dagen.

Grønn glede – godt for fordøyelsen

Pære, stangselleri, fennikel, ananas og sitron

Derfor er den sunn:

Pære: God kilde til det oppløselige fiberet pektin, som er godt for fordøyelsen, samtidig som det kan være med på å senke kolesterolet. Pærer er også rike på kalium, som senker blodtrykket, noe som også er godt for hjertehelsen.

Stangselleri:

Stangselleri er rik på betakaroten, kalsium og folat. Det meste av kalsium i det norske kostholdet får vi fra meieriprodukter, men mange glemmer at også enkelte grønnsaker, frø og nøtter er rikt på kalsium, som vi forøvrig trenger for et sterkt og sunt skjelett.

Fennikel:

Rik på kostfiber og inneholder C-vitamin og folat. Har tradisjonelt vært brukt for å lette fordøyelsen.

Sitron:

Først og fremst rik på C-vitamin. C-vitamin virker som et kraftig antioksidant som beskytter cellene mot skade fra frie radikaler. C-vitamin hjelper også kroppen å ta opp jern, og er nødvendig for et sterkt bindevev.

Grønn glede – godt for fordøyelsen

Du trenger:

 • 2 stk pærer
 • 1/3 stk ananas
 • 3 stilker stangselleri (gjem gjerne blader til pynt)
 • 3 stilker fennikel eller en liten fennikel
 • 1/3 stk sitron
 • 1 cm fersk ingefær
 • Litt revet muskatnøtt og spirer til pynt

Del pæren i fire deler og fjern kjernehuset. Skjær vekk skallet på ananasen og del opp i mindre biter. Stangselleri og fennikel deler du i mindre biter. Bladene tas vare på. Sitronbiten kan gjerne være med skall, men ta vekk store steiner i sitronkjøttet. Til slutt skreller du ingefærbiten lett og deler i to.

Ha alt i en juicer. Hell så over på glass, gjerne med en isbit oppi, og nyt smaken av en grønn glede!

God juicing,hilsen menyteamet!

Nyt smaken av hjemmelaget juice!


Siste poster

Kål

Kål

LES MER
Adams julemiddagstips

Adams julemiddagstips

LES MER
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

LES MER
Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

LES MER