Adams beste oppskrift på påskelam

Adams beste oppskrift på påskelam

Et saftig og godt lammelår hører med i godt lag på påskeaften. Her har du Adam sin spennende oppskrift med mye godt tilbehør!

Lammelår med rødvinssmør, sellerirotpurè, rotgrønnsaker og kremet potet

Marinade:

– 1 stk lammelår – 2 stk hvitløk – 4 kvister fersk rosmarin – 4 kvister fersk timian – ½ dl olivenolje – 1 ss salt – Finrevet skall fra 1 sitron

Ben ut lammelåret eller bruk ferdig utbenet lammelår. Om du ikke får tak i utbenet lammelår kan du be de som jobber i kjøttdisken om å gjøre det for deg.

Bland timian, hvitløk, rosmarin, olivenolje, sitronskall og salt i en morter (evt. grovhakk alt), og bland godt sammen.

Marinèr lammelåret med marinaden, bind det opp med hyssing og la det stå i kjøleskapet 1-2 timer – helst natten over.

Steking:

Stek lammelåret i ovnen på 125 grader i ca 2 timer.

La lammelåret hvile i ca 30 minutter.

Avslutt det hele med å steke låret på 250 grader i ca 7-10 minutter på hver side i ovnen for å få en fin stekeskorpe som gir ekstra god smak.

Rødvinssmør:

– 2 dl rødvin – 2 stk banansjalottløk – 1 stk hvitløk – 200 g smør (romtemperert, i terninger)

Skrell og finhakk sjalottløk og hvitløk, stek gyllen i litt olje, ha på rødvin og la den redusere til 1/3. Kjør blandingen sammen med en stavmikser.

Ha smøret i en kjøkkenmaskin med en visp og pisk smøret hvitt og luftig. Spe inn rødvinsblandingen og la maskinen kjøre i 1-2 minutter.

Grønnsaker:

– 400 g gulrot – 400g rosenkål – 400 g kålrot

Skrell og kutt i jevnstore biter.

Stek i en stekepanne på middels varme i litt olje til det har fått en gyllen farge – cirka 10-15 minutter.

Krydre med litt salt og pepper.

Poteter:

– 1 kg småpoteter – 3 stk banansjalottløk – 150 g seterrømme – 4 ss smør

Kok potetene i lettsaltet vann i ca 20 minutter.

Skrell og kutt sjalottløken i skiver og stek i smør på middels høy varme i ca 5-6 minutter til den er gyllenbrun. Tilsett rømme og smak til med salt og pepper.

Sil av potetene, la dem dampe seg tørre i kjelen og vend dem inn i løk- og rømmeblandingen.

Sellerirotpurè:

– 800 g sellerirot – 2 ss smør – 1 dl melk/fløte

Skrell selleriroten med en kniv, del den i grove biter og kok i en kjele med vann i ca 15-20 minutter til den er mør.

Sil av vannet, ha selleriroten i en blender og kjør sammen med smør og melk/fløte. Justèr tykkelsen med mer/mindre melk/fløte. Smak til med salt.

Velbekomme!


Siste poster

Kål

Kål

LES MER
Adams julemiddagstips

Adams julemiddagstips

LES MER
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

LES MER
Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

LES MER