6 ting du må vite om narasin

6 ting du må vite om narasin

Som første matkasseleverandør i Norge tilbyr vi i Adams Matkasse kyllinger helt uten narasin. Hva har det å si for deg som forbruker?

1) Hva er narasin?

Narasin er et stoff som ofte tilsettes i kyllingfôr for å unngå at kyllingene blir smittet av koksidier, som er en alvorlig tarmparasitt som spiser opp kyllingene fra innsiden. Narasin har blitt brukt for å sikre dyrevelferden i kyllingproduksjonen. Narasin regnes ikke som antibiotika per definisjon, men har en antibakteriell funksjon som gjør at blant annet USA karakteriserer narasin som antibiotika.

2) Er narasin farlig?

Narasin har blitt vurdert av European Food Safety Authority til å være trygt både for mennesker og dyr. Likevel har det samme organet bedt om at narasin skal vurderes på nytt hvert tiende år for å se om ny kunnskap kan kaste nytt lys over hvorvidt narasin er farlig eller ikke.

3) Hvor mye narasin er det i norsk kylling?

Selv i kyllingkjøtt som har blitt fôret med narasin skal det ikke være spor etter stoffet i norske produkter. Grunnen til dette er at norske produsenter uansett slutter å tilsette narasin i kyllingfôret to dager før slakting, slik at sporstoffene skal være ute av kroppen til kyllingen når den blir slaktet.

4) Hva brukes i stedet for narasin i produksjonen?

I den narasinfrie kyllingen som Adams Matkasse leverer får kyllingene en vaksine tidlig i livsløpet som erstatning for narasin i fôret. Denne vaksinen vil ikke gi noen sporstoffer i det ferdige produktet.

5) Hvorfor leverer Adams Matkasse narasinfri kylling til sine kunder?

Det er et mål for kyllingbransjen å bruke så lite medikamenter i kyllingproduksjonen som mulig, og arbeidet med å fjerne narasin fra produktene har i så måte holdt på i lengre tid, uavhengig av medieoppmerksomheten som har vært rundt narasin det siste året. Like fullt har Adams Matkasse og Ytterøy Kylling sett at det har blitt et forbrukerkrav å levere narasinfri kylling, og på den måten er det også viktig for oss å lytte til hva forbrukerne ønsker – så lenge det ikke går utover matsikkerheten.

6) Er det trygt å spise kylling?

Både Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og Mattilsynet har slått fast at norsk kylling er trygt å spise. Dessuten har norsk kyllingkjøtt den minste forekomsten av sporstoffer i hele Europa. Adams Matkasse oppfordrer like fullt kundene våre til å vise sunn fornuft på kjøkkenet gjennom å steke kyllingen gjennomstekt og bruke egne fjøler og kniver til rått kjøtt – uansett om det er kylling-, storfekjøtt eller fisk som står på menyen.


Siste poster

Kål

Kål

LES MER
Adams julemiddagstips

Adams julemiddagstips

LES MER
Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

Julens grønnsakskaker med sennep, appelsinbakt rosenkål og tyttebærrømme

LES MER
Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

Slik jobber vi for å bekjempe matsvinn

LES MER