Urter – et must på kjøkkenet!

Urter skal brukes – og det mye. Vær sjenerøs og fyll på med urter til stort sett alt du spiser. Når du skal bruke urtene dine, klipp av ønsket mengde, finhakk og tilsett så i maten – enklere og bedre blir det ikke. Bland gjerne sammen flere urter. Urteplantene passer også ypperlig som spiselig borddekorasjon. Plant urtene nærme kjøkkenet, så slipper du å gå langt for å hente de til middagen eller andre retter!

Generelle tips til å ta vare på urtene dine

Urtene må vannes ofte. Noen ganger så ofte som hver dag. Det er veldig viktig at du ikke vanner i urten, men nedi potten. Stikk gjerne fingeren ned i jorden for å kjenne hvor fuktig den er. Mange av urtene har godt av en liten opptørking i mellom all vanningen. Vann også urtene regelmessig med næringstilsettinger.

Det er viktig at du trimmer urtene, ellers kan det fort oppstå sopp. De må ikke vokse for tett, så klipp gjerne vekk hele stilker for å få mer plass.

Dagslys er essensielt for urtene, har du ikke dagslys er det viktig med kunstig lyskilde. Vinteren er derfor ikke det beste urter vet og de holder seg derfor ikke lenge da.

Bruk potter som er egnet for urter. Du kan gjerne plante urtene i en litt større potte enn det du kjøpte dem i, men pass på at de ikke blir for store.

Skal du ha urtene dine ute eller inne? Dette varierer fra urte til urte. Mange av urtene kan du plante ut om våren/sommeren.

Akklimatiser alltid urtene dine når du får dem i hus. Dette gjør du ved å ta dem ut av sin emballasje og sette dem i en potte. La dem stå uten vann til de begynner å henge litt med bladene, da gir du dem mye vann i skålen og husk; aldri direkte i potten.

Du kan også fryse ned urter, du kan da bruke dem når du trenger i gryter, sauser, supper. Frys dem gjerne ned i små bokser med litt olivenolje oppi.

Alle urtene trenger godt drenert jord, tenk derfor over hvilke potter du plasserer dem i!

[@portabletext/react] Unknown block type "block", specify a component for it in the `components.types` prop

Noen tips til hvordan urtene bør oppbevares best mulig

  • Alle urter, bortsett fra basilikum bør oppbevares i kjøleskap.
  • Hvis pakken er uåpnet kan de ligge i pakken.
  • Hvis pakken er åpnet er et godt tips å legge de en skål med vann. Da holder de seg gode og friske, hvis ikke kan de lett tørke ut.
  • Generelt sett har ikke urter lang holdbarhet så det er nok litt begrenset hvor lenge man kan forvente at de holder seg.