Tomat

Tomaten. Det mørkerøde, rødrosa, oransje, stripete, grønne eller gule bæret på den hårete stengelen. Ingenting er som å kjenne og smake på en moden tomat, det spente skallet, og det saftige frukt­kjøttet.

De siste årene har tomater blitt så populært at det stadig vekk dukker opp nye sorter med totalt ulikt smaksbilde og utseende. Alt fra små, ovale tomater med mye syre og seigt skall, til store og runde tomater med en dyp og rik sødmesmak.

Jeg har alltid tomater i en skål på kjøkken­benken fordi de kan fortsette å modnes etter at de er høstet, hvis de lagres riktig. Det betyr også at jeg kan spise saftige tomater året rundt.

Image alt text

De fleste tomater man får tak i i Norge blir dyrket i drivhus. Når jeg er i land med varmere klima, som for eksempel Italia eller Spania, spiser jeg derimot frilandsdyrkede, solmodne og saftige tomater til alle døgnets tider. Ingenting er som å kutte en tomat i skiver, rive over helt fersk bøffelmozzarella med hendene, helle over en tynn stråle god olivenolje, og drysse over irrgrønn basilikum. Det er for meg et helt komplett måltid.


Overmodne tomater er også helt perfekte å bruke i en god tomatsaus. Det er de overmodne tomatene som har mest smak. Oppskriften på en smakfull, hjemmelaget salsa finner du her.