Kantarell – råvarer i sesong

Kantarellen er en av våre mest populære sopper. Med smak av skog, passer den utmerket å stekes i smør, med salt og svart, nykvernet pepper, servert på et ristet landbrød. Eller hvorfor ikke i en risotto. Nå løfter vi frem sesongens beste sopper og gir deg våre tips til hvordan du på best måte kan nyte skogens gull.

Plutselig er luften frisk og klar. Solen ligger lavt over tretoppene, og skogen begynner så vidt å skifte farge. Det lukter av granbar og kvae og regn. Årstidenes førsteplass? 

Uansett hva man føler for høsten, er en ting sikkert. Den kommer aldri tomhendt. Blant de tjukke stammene kan man skimte modne, gylne kantareller. I skogsklaringen lyser et teppe av klarrøde tyttebær mot deg. Det er lite som slår en tur i den skogen. Akkurat som at det er lite som slår en skive ristet landbrød med smørstekte kantareller. Eller nyrørte tyttebær til søndagssteken. Derfor fokuserer vi denne måneden på sopp og bær. Når naturen gjør det så enkelt for oss å imponere, er det bare å takke og ta imot.

Vi anbefaler virkelig å dra nytte av naturens spisskammers og dra på leting etter skogens gull. Og det er en god grunn for at den kalles nettopp det. Du må gjerne lete litt for å finne den, der den gjemmer seg i skogbunnen. Ofte tildekket av både blader og mose. Men så glimter den til, og med sin flotte guloransje farge er den en fryd å få øye på. Men husk å være nøye med hva slags sopp du plukker, slik at den faktisk er spiselig. Det finnes flere nettsider som gir deg gode tips og råd, blant annet norsksopp.no og appen Soppkontroll, som Norges sopp- og nyttevekstforbund står bak.

Om du ikke skulle være så heldig å få med deg selvplukket sopp fra skogen, finner du som regel ferske kantareller i de fleste velassorterte matbutikkene i sesong. Og da vil vi gjerne få tipse om en av høstens aller mest smakfulle småretter - nemlig smørstekte kantareller på ristet landbrød. Her får du vår oppskrift:

Image alt text

Smørstekte kantareller på ristet landbrød

Du trenger:

  • Kantareller (så mye du får tak i)
  • Litt rapsolje
  • 1 ss smør
  • ½-1 finhakket gul løk
  • 2 tynt skivede fedd hvitløk
  • 2 ss grovhakket persille
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Rens kantarellene fri for jord og rusk. Det er lurt å dele stilken på kantarellen i to før du steker den, for å se at det ikke er mark i den. Riv gjerne de største kantarellene i to. Ha bare litt olje i en ordentlig varm stekepanne og stek kantarellen til vannet har fordampet. Det tar noen minutter. Så legger du i smøret i pannen, sammen med løk og hvitløk. Skru ned varmen litt og la det hele surre sammen en stund, til kantarellen blir godt stekt. Bland inn grovhakket persille og smak til med salt og pepper rett før servering. Rist en skive med landbrød i brødristeren, eller stek det i fettet fra kantarellene i stekepannen i noen minutter, til det får fin farge. Server og nyt en av høstens aller mest smakfulle småretter.


Sett sammen din egen meny eller velg en fast matkasse.

Lag imponerende mat, imponerende enkelt