Rotfruktene, våre underjordiske skatter

Denne uken fortsetter vi med å hylle våre under­jordiske skatter, rotfruktene. Rotfruktenes lange sesong gjør at vi kan nyte de norske grønnsakene året rundt. Gulroten er et godt eksempel på dette, med sin ferske og sødmefylte smak, betakaroten og farge. Lag en varm gulrotsuppe med ingefær. Finstrimle gulroten, og la den spille hovedrollen i en asiatisk salat med koriander, chili og lime. Eller bare ovnsbak den med honning og timian, og server den med litt nypresset sitronsaft. I matbutikker med brede utvalg, kan du i dag finne gulrøtter med mange ulike farger. De kalles naturligvis for regnbuegulrøtter, og det er en fryd å lage mat med disse delikatessene. Så brett opp ermene, få på deg kokkehatten, og bruk den allsidige grønnsaken for alt den er verdt.

Råkost med gulrøtter, rødbete og ristede valnøtter

En genial liten rett, eller et tilbehør som passer til det meste. Du kan tilpasse råkosten med de smakene du liker. Alle rotgrønnsaker smaker like godt i denne råkosten.

Til 4 personer trenger du

400 gram gulrøtter

2 rødbeter

50 gram tørkede tranebær

50 gram ristede valnøtter

1 lime

Slik gjør du

  1. Skrell gulrøttene og rødbetene. Riv gulrøttene og rødbetene på den grove siden av et rivjern. Legg rødbetene i en bolle med vann.
  2. Grovhakk tranebærene og valnøttene.
  3. Finriv limeskallet (kun det grønne) på et rivjern.
  4. Varm opp en tørr stekepanne til høy varme, og rist valnøttene i 2–3 minutter.
  5. Sil vannet av rødbetene, og bruk hendene til å presse vannet ut av rotfrukten.
  6. Bland sammen gulrøttene og rødbetene i en serveringsskål. Smak til med saften fra limen, og topp med tranebærene, valnøttene og limeskallet.