Krydder det lukter jul av

Krydder fra Det fjerne østen har smaksatt julematen vår i flere hundre år. Kardemomme, kanel, stjerneanis, nellikspiker og ingefær. Julekrydder er krydder vi bruker igjennom hele året i Norge. Det er ikke før de blandes sammen at lukten og smaken minner om julen. En av mine favoritter er ekte Ceylon­kanel. Den aromatiske barken smaker godt i det aller meste. En annen favoritt er krydder­nellik, eller nellikspiker. Mange assosierer denne med appelsinene som henger i vinduene ved juletider. Visste du at nellikspikeren faktisk er tørkede blomsterknopper, og at den også kan brukes i julegløgg? I tillegg til nellikspikeren, har jeg alltid ekte vanilje, Ceylonkanel, hel stjerneanis, fersk ingefær og litt appelsinskall i gløggen. Med ønske om en god og aromatisk jul!

Image alt text

Chai med ristede julekrydder

Chai betyr te. Denne aromatiske teen, som er brygget på ristet krydder og svart te, kommer fra India. Når du rister krydderet som du skal ha i teen, kommer krydderets aroma bedre frem, og hele kjøkkenet lukter jul.

Til 1 liter julechai trenger du

2–3 ss chai masala-miks (kardemomme, stjerneanis, kanelstang, pepper, nellikspiker og malt ingefær)

2–3 ss svart te

5 dl vann

5 dl melk

honning

Slik gjør du

  1. Bland sammen 3 ss hel kardemomme, 5 hele stjerneanis, 1 kanelstang, 1 ts hel pepper og 1 ts hele nellikspikere i en skål.
  2. Varm opp en stekepanne til middels varme, og rist krydderet i et par minutter. Du kan også riste krydderet i stekeovnen på 180 grader varmluft i 5–10 minutter.
  3. Mal krydderet i en morter, og bland 1 ts malt ingefær inn i chai masala-miksen.
  4. Ha 2–3 ss av chai masala-miksen, 2–3 ss svart te, 5 dl vann, 5 dl melk og ønsket mengde av honningen i en kjele, og kok opp. Skru ned varmen på platen, og la julechaien småkoke i 3–4 minutter. Pass på så den ikke svir seg. Sil av chaien før servering.