Hvordan koke poteter?

Under vår fruktbare jord gjemmer det seg en av våre favorittknoller. Poteten er et yndet innslag på middagsbordet og kan tilberedes på uendelige måter. Det er et klassisk tilbehør i norske hjem og passer til både kjøtt, fisk og vegetariske retter. Her tipser vi om hvordan du på best mulige måte koker din favorittpotet.

Image alt text

Slik går du frem for å koke poteter:

 1. Kok opp vann i en stor kjele, det bør være nok vann til å dekke alle potetene. Du kan også bruke en dampkjele eller rist. Tilsett litt salt.
 2. Skrell potetene, eller vask dem godt. Det er vanlig å servere skrelte poteter hvis man skal ha gjester, men skal du koke mandelpotet eller søtpotet lar man ofte skallet være på. Mange lar det være på uansett, da det er mye vitaminer i potetskall.
 3. Legg potetene i det kokende vannet, og skru ned varmen.
 4. La potetene koke. Koketiden varierer med størrelse og type potet – under kan du se vår oversikt over hvor lenge poteter skal koke.
 5. Potetene er ferdigkokte når du forsiktig kan stikke en kniv gjennom dem. Da kan du helle av det som er igjen av kokevannet.
 6. For å få frem best mulig smak og konsistens, er det fint å la potetene hvile litt før servering.

Koketid for poteter

Koketid og trekktid varierer med størrelse og type potet:

 • Kokefaste poteter (som astrix, folva og beate) skal koke i 15-25 minutter.
 • Melne poteter (som gulløye, kerrs pink, ringerikspotet og pimpernell) skal trekke i 20-25 minutter.
 • Mandelpoteter trenger ikke kokes lenger enn 5-15 minutter.
 • Søtpoteter skal koke i ca. 20 minutter.
Image alt text

Koke poteter i mikrobølgeovn

Har du dårlig tid, eller skal du bare lage poteter til deg selv? Du kan også koke poteter i mikrobølgeovn.
Slik går du frem:

 1. Vask eller skrell potetene, og prikk flere hull på potetskallet med en gaffel.
 2. Hell litt vann i en form, og legg i potetene. Ta på litt salt, og legg over et lokk, eventuelt dekk med plastfolie med et lite hull i.
 3. Skru mikrobølgeovnen på max varme. Du bør beregne ca. 4 minutter per potet.
 4. Potetene er ferdig når du forsiktig kan stikke en kniv igjennom. Fortsett med 1 minutt av gangen hvis de må kokes litt til.

Vi har flere spennende oppskrifter på retter med poteter her på bloggen. Hva med poteter med agurk, syltet rødløk og rømme? Eller en salatwrap med nypotetsalat og pepperrot. Poteter kan med fordel grilles — se flere oppskrifter med poteter på grillen der poteten spiller en viktig rolle sammen med sommerens grillretter.

Eller vil du heller prøve deg på søtpotet? Her finner du oppskrift på stekt søtpotet med romanosalat. Eller hvorfor ikke teste en annerledes vri på toasten; nemlig søtpotettoast med fetaost og pinjekjerner?

Velg blant 30 retter og sett sammen din egen meny eller velg en fast matkasse.

Lag imponerende mat, imponerende enkelt