Hardangerepler  – en kjær matskatt

Eplejuice fra Hardanger er en kjent og kjær norsk matskatt, men også sider laget av Hardangerepler har blitt mer populært de siste årene. Langs hele Hardangerfjorden ligger gårdene som perler på en snor, og flere av de er virkelig verdt et besøk innom.

Frukt- og siderruta

I Ulvik ved Hardangerfjorden ligger Frukt- og siderruta, en liten avstikker fra hovedveien som fortjener et besøk. Bare en kort sykkeltur skiller samarbeidsgårdene Hardanger Saft- og Siderfabrikk, Syse Gard og Ulvik Frukt & Cideri. Mellom bugnende epleranker kan de tilby smaksprøver på både eplejuice og andre lokale delikatesser.

Siderslippet er en stor begivenhet i Hardanger, og foregår som regel helgen etter 17. mai hvert år. Da slipper produsentene langs Frukt- og siderruta årets sider.

I 2021 arrangeres Fruktsleppet i Ulvik lørdag 2. oktober. Les mer om Fruktsleppet her.

Image alt text

Foto: Syse Gård

Aga Sideri

Mellom høye fjell, i hjertet av Hardanger finner vi Aga Sideri. Joar Aga, født og oppvokst i Hardanger, kjøpte barndomsgården i 2018, og satser for fullt på siderproduksjon. I sommersesongen holder gårdsutsalget på Aga Sideri åpent - her kan du lære om frukt- og siderproduksjon i de vakreste omgivelsene Norge kan by på. Vi kan virkelig anbefale en tur innom Aga Sideri.

Image alt text

Foto: Aga Sideri

Hardangergutane

I et gammelt fruktlager på østsiden av Sørfjorden holder Hardangergutane til. Brødrene Kristian og Karl Magnus har en visjon om å lage Norges nasjonaldrikk, og kombinerer både gode råvarer, tradisjon og nytenkning i sin produksjon av eplemost og sider. I 2020 var deres Eplemost av Discovery-epler finalist i Det Norske Måltid.

Image alt text

Foto: Hardangergutane