Grillmat fra åkeren

Landbruket i Norge strekker seg over hele landet, og vi har tilgang på grønnsaker fra åkeren omtrent hele året rundt. Mange forbinder rotgrønnsaker med høsten, men de er en av mine favoritter på grillen. De fargerike og søte grønnsakene får en karamellisert overflate når de grilles eller bakes på høy varme.

Grillet hjertesalat
Del hjertesalaten i to på langs, skyll og tørk den. Gni den inn med olje. Grill salaten over direkte varme til den har grillstriper. Legg den grillede salaten over på et serveringsfat, og riv over parmesan. Du kan også dryppe litt sennepsvinaigrette over, og servere spekeskinke til.

Image alt text

Grillet fersk løk
Det er få grønnsaker som blir så søte på smak som stekt eller grillet løk. Bruk fersk, mild og sprø løk rett fra åkeren på sommeren. Skrell og del løken i to, eller i båter, og gni den inn med en god rapsolje. Grill løken over direkte varme til den blir lett karamellisert, og grill den videre under lokk over indirekte varme i 20–40 minutter, til den blir helt mør. Drypp over en god olivenolje, og krydre med flaksalt.

Grillede rotgrønnsaker
Kok rotgrønnsakene i lettsaltet vann til de nesten er gjennomkokte. Sil av vannet, og la dem dampe fra seg i kjelen. Pensle rotgrønnsakene med en smaksnøytral olje. Grill dem over direkte varme til de er karamelliserte. Server dem som de er til grillet kjøtt eller fisk, eller mariner dem i en god marinade, og server dem i en salat.