Dette er sunnere enn blåbær, men bruker du det?

Nyper har mer antioksidanter enn blåbær.

Nyper er en god kilde til C-vitamin, like mye som for eksempel solbær. Du finner nyper i naturen fra sensommeren og utover tidlig høst. Nyper inneholder A- og C-vitamin, 45% kostfiber, har mer antioksidanter enn blåbær og ikke minst inneholder nyper betakaroten. Nyper kommer fra rosefamilien og vokser i hele Norge, men er å finne mest i Sør-Norge.

Nyper smaker kanskje ikke så godt alene, men lager du pureer til sauser, supper og smoothies, og blander i litt sukker får det straks en helt annen smak. Nypepuré fås kjøpt i butikk om du ikke har nyper i nærheten selv. Det er selve frukten som skal spises, blomsten på nypen er mer til pynt.

Om du ikke finner flere nyper i naturen, så fortvil ikke. Du kan kjøpe nypeskallmel på helsekostforretninger. Melet fra nypeskallet inneholder mye jern, lykopen og kostfiber. Det er perfekt å bruke i supper, frokostblandinger, yoghurt, juice og smoothies. Nyper med sin store mengde av C-vitamin kan dempe forkjølelsessymptomer og gir deg godt med antioksidanter.

Slik lager du din egen nypepuré

Du trenger ca. ½ kg ferske nyper.

  1. Rens nypene ved å dele dem i to, skrap ut de små hårete frøene. Skyll dem godt etterpå.
  2. Kok nypene møre og ha dem så i en blender til det blir en puré. Du kan gjerne bruke sukker i pureen, ca. 25g per ½ kg, rør det da inn mens du koker nypene.
  3. Hel så nypepureen på rene varme glass, med tett lokk til. Frys ned eller ha stående og bruk til supper, smoothies og frokostblandinger.

Enkel og god nypesuppe!

  1. Lag deg en varm nypesuppe med nypeskallmel, eller bruk nypepureen som base til suppen.
  2. Du koker opp 6 dl vann og visper lett inn 0,5 dl nypeskallmel, sammen med 1 ts potetmel og 2 ss råsukker.
  3. Kok det godt opp og smak til med litt krydder om ønskelig.
  4. Server gjerne med hjemmelaget knekkebrød eller rundstykker til. Oppskriften er beregnet til ca. 6 porsjoner. Hilsen fra Adam og menyteamet.

(Det er flere spennende oppskrifter om nyper i boken Gratis Mat – 50 ville og velsmakende vekster, av Ellen-Beate Wollen)

Velg blant en mengde inspirerende retter og sett sammen din egen meny eller velg en fast matkasse.

Lag imponerende mat, imponerende enkelt