Derfor bør du spise gulrøtter!

Gulrøtter og rotfrukter generelt inneholder mye fiber som fyller godt i magen. Med innhold som C-vitamin, jern, kalium og andre plantestoffer er denne grønnsaken sunn og god for alle. Den friske, oransje fargen kommer av betakaroten, som blir til vitamin A i kroppen vår.

Det er mange vitaminer og sunne plantestoffer som ligger i skallet, så vi anbefaler å spise den med skall, men skyll dem godt før bruk og skrubb lett av. Økologiske gulrøtter er i hvert fall en sikker vinner hvis du skal spise dem med skallet på. Ønsker du likevel å skrelle gulrøttene, pass på å tynnskrelle dem for å bevare det meste av vitaminene.

Visste du at en lettkokt gulrot på 100g inneholder 6,7g karbohydrater, mens 100g loff inneholder 46,6g karbohydrater? Du kan med andre ord spise mye gulrøtter før du trenger å bekymre deg for at du vil få i deg for mye karbohydrater! Myten om at kokte gulrøtter og rotgrønnsaker inneholder for mye karbohydrater er altså misvisende. Gulrøtter som er kokt lenge eller ovnsbakt inneholder litt mer raske karbohydrater enn rå. Det kan få blodsukkeret til å stige raskere, som har medført et dårlig rykte på rotgrønnsaker generelt.

Likevel er det enkle knep for å unngå for mye karbohydrater. Gulrøtter skal kun dampes lett og skal fortsatt være sprø når du tygger dem. Det positive er at når du spiser kokte rotgrønnsaker sammen med proteinrikt kjøtt, fisk eller fjærkre, bruker det lengre tid i systemet, dermed stiger ikke blodsukkeret like raskt som man tror. Når gulrøttene varmebehandles frigjøres antioksidanter, pluss den søte smaken i grønnsakene kan for noen dempe det daglige søtsuget.

Gulrøtter og rotgrønnsaker generelt kan holde seg lenge om de har det kaldt, mørkt og litt fuktig, gjerne nederst i kjøleskapet. Skjær av enden med grønt hvis du skal ha de liggende lenge.

Gulrøttene kommer i fire ulike farger!

Det er ikke bare den oransjen fargen gulroten kan ha, du får også gulrøtter som er lilla, gule og hvite. Den lilla ble før brukt som fargestoff, så pass på når du spiser denne, du blir fort litt lilla på fingrene! Så mye godt kan du lage av gulrøtter! Vi har samlet noen enkle tips til deg som forteller hva du kan bruke gulrøtter til, utenom standard tilbehør til middagen – ofte overkokte og bløte på smak. Her er fem friske tips!

Gulrot i spaghetti! Du lager gulrotstrimler i ulike farger ved hjelp av en mandolin eller en spiralmaskin. Grønnsakene blir garantert mer spennende, ikke minst fargerike om du bruker alle typene samtidig. Dette vil barna garantert spise mye av!

Hva med en gulrotsuppe eller puré, perfekt som tilbehør til en middag eller alene som en middag eller kveldskos. Miks sammen flere rotgrønnsaker for å få en riktig god og fyldig puré-suppe. Ha gjerne spennende krydder i for å heve smaken, som for eksemåel spisskummen, chili, kajennepepper, karri, kanel eller kakao. Kanskje med sitron- eller limeskall på toppen, hvitløk eller koriander. Prøv deg frem og opplev spennende smakssammensetninger.

Lag rotfrukt-pommes-frites eller chips; gulrøtter er sunnere og har finere farger enn potet-pommes-frites og chips. Du kan lett lage det ved å skjære gulrøtter i tynne strimler. Legg så alt på en stekeplate sammen med en god olje og salt og stek i 30-40 min., gjerne på 175 grader, kanskje med litt varmluft mot slutten! Ekstra godt blir det med friske urter på som rosmarin, timian og persille, sammen med sitronskall og kanskje revet hvitløk på toppen ved slutten av steketiden. Pastinakk- og søtpotetchips er en slager om du vil prøve ut mer en gulrøtter.

Gulrøtter er perfekte i kaker, muffins, rundstykker og andre bakverk. Grove rundstykker med gulrøtter i er godt til frokost, lunsj og kvelds. Eller en deilig fersk gulrotkake til søndagskosen. Et tips er å teste ut en liten mengde først og så øke etter hvert. Grønnsaker gir en ekstra væske til baksten, så pass på at du har nok av tørrvarer slik at deigen/kaken ikke blir for fuktig.

Skjær flere gulrøtter i tynne skiver, miks sammen med en god olivenolje og finhakkede mandler (evt. andre nøtter) så har du en annerledes råkostsalat. Miks gjerne ulike gulrotfarger. Gulrot er også et sunnere alternativ enn pasta og ris til middagen.

Kos deg med norske gulrøtter, prøv ut spennende farger og spis mange!

Hilsen fra Adam og menyteamet.