Adam om råvarer - gresskar

Noe av det som inspirerer meg mest på kjøkkenet er alle de gode grønnsakene vi har tilgang på i Norge året rundt. En av mine favoritter er det flotte flaskegresskaret. Gresskaret har en nøtteaktig og sødmefylt smak, og en nydelig farge som kan minne om en blanding av fersken og sand. Når gresskaret er modent, får fruktkjøttet en dyp oransje farge, og smaken blir enda søtere og rikere. Siden vi forbinder flaskegresskaret med høsten, er det lett å glemme og bruke det resten av året. Derfor pleier jeg å sylte det med ingefær, nellik og kanelstang. Jeg lagrer det innen synsvidde, slik at jeg minnes på det året rundt. Det er viktig å huske på at gresskaret kan brukes til mer enn pynt.

Syltet flaskegresskar

Syltet flaskegresskar er et nydelig tilbehør til all slags kjøtt. Bytt ut krydderne i oppskriften med ferske urter som dill, og ha i sennepsfrø. Slik kan du også lage det perfekte tilbehøret til fisk!

Du trenger

1 kg flaskegresskar

4 dl eplesidereddik eller 7% eddik

750 g sukker

40 g revet frisk ingefær

15 stk hel nellik

10 stk hel allehånde 

2 stk hele kanelstenger 

1 stk laurbærblad 

Slik gjør du

  1. Skyll og del gresskaret i to, og skrap ut frøene med en skje. Kutt gresskaret i store båter. Skrell båtene, og del dem i terninger på 1x1 cm.
  2. Kok gresskaret i omtrent 10 minutter.
  3. Hell vannet av det ferdigkokte gresskaret, og ha gresskaret over i rene, varme og tørre glass.
  4. Kok opp eddiken, sukkeret og krydderet i en annen kjele. Hell laken over gresskaret, og skru lokket på glasset.
  5. La gresskaret stå på kjøkkenbenken over natten. Oppbevar deretter glassene mørkt og kjølig.