Lær å tilberede asparges - 4 enkle måter

Har du noen gang lurt på hvordan du skal tilberede asparges? Den høyreiste grønnsaken gjør sitt inntog i norske butikker medio april – og den norske aspargesen er virkelig en delikatesse. Kokt, blansjert, smørdampet eller grillet – den slankestengelen blir best med rask, intens varmebehandling, sånn at den beholder smak, farge og spenst. Les videre for våre favorittmåter å forberede asparges på.

Akkurat nå har vi fem nydelige retter med smak av sommer på menyen - blant annet sukkersaltet laksefilet med fennikel. Sommerrettene kan bestilles tom 16. juli.

Forbered asparges

Skyll aspargesen grundig. Skrell den nederste delen av stilken, og kutt av de nederste to centimetrene – disse kan være trevlete.

Kokt asparges med svin og poteter

Kok asparges

Kok opp 1 liter vann og 1½ ts salt. Kok aspargesen i 1-2 minutter, avhengig av tykkelse og størrelse. Den bør ikke koke for lenge.

Blansjer asparges

Blansjering innebærer å koke noe raskt, før det avkjøles i isvann for å avslutte kokeprosessen. Denne teknikken brukes ofte til grønnsaker, og hensikten er å bevare matens farge, tekstur og smak, mens man samtidig blir kvittbitterstoffer.

Man bruker ofte denne teknikken på asparges før man skal tilsette den i en salat eller servere den som tilbehør.

Grillet asparges med perfekte grillstriper

Grill asparges

Vend aspargesen i litt olivenolje og salt, og ha den på grillen i omtrent 2 minutter på hver side, avhengig av hvor tykk den er. Den skal få tydelige grillmerker, men den skal ikke bli helt myk. Ta den heller av grillen litt for tidlig enn litt for sent, for på grunn av restvarmen vil den fortsette å steke også etter at den er tatt av varmen.

Grillet asparges er fantastisk tilbehør til både kjøtt og fisk, eller servert som den er – med litt salt og et dryss grovrevet parmesan. Sommerens beste forrett!

Smørdampet asparges med laks og poteter

Smørdamp asparges

Smørdamping er en smakfull og enkel måte å forberede grønnsaker på. Pass på at aspargesen ikke damper for lenge, den skal beholde spensten!

Du trenger:

 • 1 bunt asparges (ca. 500 g)
 • 2-3 ss smør
 • Salt og pepper etter smak
 • Eventuelt litt sitronsaft

Sånn gjør du:

 1. Smelt smøret i en stor stekepanne.
 2. Når smøret er smeltet og lett boblende, legg aspargesen i stekepannen. Rør om for å dekke aspargesen jevnt med smør.
 3. Hell i 2-3 ss vann i stekepannen og dekk med et lokk.
 4. La aspargesen dampe i 3-5 minutter, avhengig av tykkelsen på stilkene, til den er mør, men fortsatt har litt tyggemotstand (al dente).
 5. Fjern lokket og la eventuell overflødig væske fordampe.
 6. Krydre med salt og pepper etter smak.
 7. Klem litt sitronsaft over aspargesen for ekstra friskhet.

Tips: Tilsett litt hvitløk eller sjalottløk sammen med smøret for ekstra smak.

Server asparges som tilbehør til fisk, kjøtt eller bare for seg selv. Vår favoritt? Nykokt, med en raus skje hollandes. Det finnes knapt bedre sommermat!

Noe annet som frister mer? Hver uke har vi 60 retter på menyen, med ferske råvarer fra norske bønder - og du vil alltid finne retter med grønnsaker i sesong. Så var det bare å velge, da...