10 spiselige blomster

Ja du leser riktig, du kan spise enkelte blomster. Spiselige blomster kan brukes som kakepynt, i salater, bakt inn i kaker, til supper, til saft, fritert og fryst inn i isbitterninger.

Spiselige blomster brukes mest som pynt, men noen kan også tilføre ekstra smak, som for eksempel blomkarsen som har en skarp peppersmak. Likevel skal du huske på at ikke alle blomster og planter er spiselige, spis og benytt derfor kun de blomstene du er sikker på og gjerne har egenprodusert. Sprøytemidler er svært farlige, så ikke spis blomster kjøpt i butikk som har vært sprøytet, og husk å ikke spise blomster du plukker fra veigrøften. Når du skal spise blomster er det kun selve blomsterbladene som er spiselige, ikke stilkene. Prøv også hvitløkssmør på grillmaten!

Her er 1o spiselige blomster som vi anbefaler deg å prøve ut:

Blomster fra diverse salater og urter, brukes i salater og marinader. Roser som kan brukes til rosevann, kandisert, rosegelé og som pynt på kaker. Lavendel kan brukes tørket som krydder eller bakes inn i kaker og stuinger. Ringblomst brukes gjerne til å drysse kronbladene over salaten, bakes inn i kaker, trekkes til en kopp te eller tørkes for å pynte kaker med utenfor sesongen. Ringblomster kan også brukes som krydder og fargesetter. Bruk syrin i syrinsaft, i olje som salatdressing, i isbiter eller i en forfriskende drink om kvelden. Stemorsblomst og fioler kan du kandisere, fryse inn i iskuber, pynte på kaker eller i drinker. Squash og gresskarblomster er fine til å pynte med i salatbollen. Du kan også lage fylte eller friterte squasblomster. Løvetann kan trekkes til te og brukes i salater. Blomkarse kan brukes kald eller varme i salater, den har en pepperaktig smak. Geitramsblomstene kan brukes til te, skal ha urindrivende effekt og er lindrende på sår.

Kandisering av blomster og blader

Visp eggehvite med en gaffel. Dypp blomsten i eggehviten med en gaffel eller bruk en pensel. Dypp så blomsten i sukker og rist av det overflødig sukkeret. Legg blomsten på bakepapir eller på en rist, til tørk. Brukes så på kaker eller i andre desserter.

Ønsker du å vinne en nydelig Karen Blixen-vase fra Holmegaard til å pynte med dine spiselige blomster innendørs, da må du sjekke ut vår Facebookside!

[@portabletext/react] Unknown block type "block", specify a component for it in the `components.types` prop

Helsedirektoratet har en nyttig hjemmeside med informasjon om blomstene man bør holde seg unna om sommeren, og hva du kan gjøre hvis man har vært uheldig. Blant dem er blant annet gullregn, smørblomst, hundekjeks, liljekonvall og rhodoendron.

Velg blant 30 retter og sett sammen din egen meny eller velg en fast matkasse.

Lag imponerende mat, imponerende enkelt